• 4

Posle 18 godina izvršena transplantacija srca u Srbiji!

U Srbiji je kasno sinoć 52-ogodišnjem pacijentu presađeno srce davaoca, čime je posle 18 godina u Kliničkom centru ponovo obavljena jedna takva komplikovana operacija

  • 4

U Kliničkom centru Srbije noćas je posle 18 godina obavljena transplantacija srca, potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove Miljko Ristić.
On je rekao da je 52-ogodišnjem pacijentu presađeno srce davaoca koji se nalazio u stanju moždane smrti.

- Pacijent je u stabilnom stanju i pokazuje dobre zdravstvene parametre - rekao je Ristić dodajući da ova transplantacija posle toliko godina predstavlja novo poglavlje u oblasti kardiohirurgije.
- Nećemo se zaustaviti na nekoliko početnih operacija već ćemo nastojati i nastaviti uz pomoć Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da ih bude još više -rekao je Ristić.
On je naveo da je u Srbiji godišnje potrebno obaviti između 70 do 80 transplantacija budući da smo na "vodećem" mestu u svetu po broju kardiovaskularnih bolesnika.
Prva transplantacija u Srbiji urađena je 1995. godine u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomo

    Pod nadzorom hrvatskih kirurga kao nedavno i jetre.

  • kardiohirurg

    Prva transplantacija srca u Srbiji uradjena je od strane akademika prof. dr Ninoslava Radovanovića pre vise od 20 g. Na Institutu u Sr. Kamenici.

  • Radex

    Komplimenti kardio-hiruzima !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima