Počinje "Beograd prajd" - šetnja 28. septembra!

- Što se tiče predsednika Nikolića, i on je rekao prošle godine da bi došao ako bi to uticalo na bezbednost. Imamo afirmativne izjave u dužem periodu, ali je potrebno da te izjave postanu dela i da se Parada zaista desi - kaže Goran Miletić

  • 63

Program "Beograd prajda" počinje u subotu međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBT osoba, a nastavlja se "Nedeljom ponosa", dok je Parada ponosa najavljena za 28. septembar. Bezbednosna provera za taj događaj još nije gotova, a za isti dan Pokret Dveri najavljuje porodični protest.

Sve je spremno, bar kad je Nedelja ponosa u pitanju. Hoće li, međutim, biti održan i događaj koji izaziva najviše pažnje još nije izvesno, jer bezbednosne procene za šetnju nisu gotove. Za organizatore je ohrabrujuće to što se, kako objašnjavaju, državni vrh nije protivio Paradi ponosa.

- Što se tiče predsednika Nikolića, i on je rekao prošle godine da bi došao ako bi to uticalo na bezbednost. Imamo afirmativne izjave u dužem periodu, ali je potrebno da te izjave postanu dela i da se Parada zaista desi i da to postane normalan događaj - kaže jedan od organizatora Parade ponosa 2013 Goran Miletić.

Izvesno je da će Paradu podržati glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom Tanja Mišćević i ministar Branko Ružić. Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić ocenjuje da bi eventualna zabrana šetnje značila da državni organi ne rade svoj posao.

- Mislim da je sazreo trenutak i da smo poučeni ranijim godinama shvatili zašto je važno da se Parada održi, ne samo zbog osoba koje pripadaju seksualnim manjinama, već zbog svih nas. Danas su ugrožena prava LGBT osoba, a sutra će biti ugrožena prava svih nas - upozorava Petrušićeva.

Kao i prethodnih godina, planirano je da šetnja počne u parku Manjež. Tako je bilo i 2010. godine, jedini put kada je Parada i održana. Tada je učesnike obezbeđivao veliki broj policajaca, a u neredima pre i posle šetnje, u centru Beograda povređeno je 150 ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivkarik

    21. septembar 2013 | 10:15

    Nema ova zemlja problema osim vas. Potrosice nase milione kako bi se vi, jadnici, setkali. Ni zasta drugo niste, osim za zaljenje.

  • Gorann

    21. septembar 2013 | 10:35

    Nadam se da ce navijaci i ovog puta odraditi pravu stvar!!!

  • fiser

    21. septembar 2013 | 10:19

    Ljudi nemaju leba da jedu a oni bi da proviciraju narod!!! Sramota za državu !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA