NAORUŽANI DO ZUBA: Svaki peti Bosanac ima nelegalno oružje!

Broj ilegalnog oružja u zemlji sve se više povećava, pa je za poslednje dve godine porastao za oko 300.000 na 3,8 miliona stanovnika, podaci su Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija u BiH

  • 11

U Bosni i Hercegovini 750.000 domaćinstava poseduje ilegalno oružje, a njime je počinjeno čak 90 odsto oružanih krivičnih dela, podaci su Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Broj ilegalnog oružja, uprkos brojnim akcijama u kojima su ga građani bez ikakve odgovornosti mogli predati, sve više se povećava, pa je za poslednje dve godine porastao za oko 300.000. S obzirom na to da prema podacima statističkog zavoda u BiH živi oko 3,8 miliona ljudi, otprilike svaki peti stanovnik ima neko nelegalno oružje.

Ponude za kupovinu oružja mogu se naći u novinama, na internetu, kao i na Fejsbuku. Na prodaju su: ručne bombe, pištolji, automatske puške, ali i ručni bacači granata koje se mogu nabaviti za oko 150 kovertabilnih maraka. Cene pištolja kreću se od 50 do 5.000 maraka, automatske puške se prodaju za 200, dok 100 metaka košta od 15 do 20 maraka. Dužu komunikaciju sa ovakvim oglašivačima teško je uspostaviti.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da bi policija trebalo da reaguje u slučaju da se pojave oglasi u kojima se prodaju prvenstveno automatske puške, jer za njih zakonski dozvolu ne može da ima ni prodavac ni kupac.

- Oni koji prodaju oružje preko oglasa trebalo bi da imaju dozvolu za to oružje, jer ni onaj ko ga kupi neće moći da ga registruje zato što neće imati dokaz o poreklu - objasnio je Lukač i potvrdio da rafalna paljba koja se u BiH čuje nakon utakmica i u vreme praznika dolazi iz nelegalnog oružja.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dačo

    21. septembar 2013 | 15:43

    Jednom ih je neko nasamario, opametili se ljudi.

  • yugo

    21. septembar 2013 | 16:24

    Pa jednom ih zatekao rat kolko znam,tako da samo napred ljudi,ako sam sebe ne odbranis nece niko!

  • Vlada

    21. septembar 2013 | 15:49

    Imam kuci TT , skorpion , dugu devetku i pet rucnih bombi. I sve je bez dozvole i uzeto na crno. Nisam lud da placam lopovima porez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA