• 11

NAORUŽANI DO ZUBA: Svaki peti Bosanac ima nelegalno oružje!

Broj ilegalnog oružja u zemlji sve se više povećava, pa je za poslednje dve godine porastao za oko 300.000 na 3,8 miliona stanovnika, podaci su Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija u BiH

  • 11

U Bosni i Hercegovini 750.000 domaćinstava poseduje ilegalno oružje, a njime je počinjeno čak 90 odsto oružanih krivičnih dela, podaci su Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).
Broj ilegalnog oružja, uprkos brojnim akcijama u kojima su ga građani bez ikakve odgovornosti mogli predati, sve više se povećava, pa je za poslednje dve godine porastao za oko 300.000. S obzirom na to da prema podacima statističkog zavoda u BiH živi oko 3,8 miliona ljudi, otprilike svaki peti stanovnik ima neko nelegalno oružje.

Ponude za kupovinu oružja mogu se naći u novinama, na internetu, kao i na Fejsbuku. Na prodaju su: ručne bombe, pištolji, automatske puške, ali i ručni bacači granata koje se mogu nabaviti za oko 150 kovertabilnih maraka. Cene pištolja kreću se od 50 do 5.000 maraka, automatske puške se prodaju za 200, dok 100 metaka košta od 15 do 20 maraka. Dužu komunikaciju sa ovakvim oglašivačima teško je uspostaviti.
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da bi policija trebalo da reaguje u slučaju da se pojave oglasi u kojima se prodaju prvenstveno automatske puške, jer za njih zakonski dozvolu ne može da ima ni prodavac ni kupac.
- Oni koji prodaju oružje preko oglasa trebalo bi da imaju dozvolu za to oružje, jer ni onaj ko ga kupi neće moći da ga registruje zato što neće imati dokaz o poreklu - objasnio je Lukač i potvrdio da rafalna paljba koja se u BiH čuje nakon utakmica i u vreme praznika dolazi iz nelegalnog oružja.
(Telegraf / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asmir

    A ova ostala cetri imaju legalno oruzje !

  • dr. dare

    Ivancice, nemoj da se primas. Kako god da zvali, sve tri strane imaju toga dovoljno. Samo kazem zlu ne trebalo. Koga su zmije ujedale, i gustera se boji.

  • ivancica

    BOSANCI, CUJ TO MOLIM TE, KAKVI STE VI NOVINARI- nema nacije BosANCI, BOSNU I HERCEGOVINU CINE BOSNJACI, SRBI I HRVATI I OSTALI...A BOSNJACI SU TI KOJI IMAJU ORUZJE, AL KAIDA I TE OSTALE TERORISTICKE ORGANIZACIJE I SEKTE, V E H A B I J E KOJE IH NAOUROZAVAJU , IZMEDJU OSTALOG.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima