• 8

MISTERIJA NOVOG SELA: Kako je nestalo jedno mesto u Srbiji (FOTO)

Zoran Stanisavljević iz Novog Sela kod Džigolja već dve nedelje ne može da upiše svoju preminulu majku u knjigu umrlih jer u Matičnoj službi u Prokuplju kažu da to mesto ne postoji

  • 8

Zbog loše birokratije i neslaganja Matične službe i policije, Zoran Stanisavljević iz Novog Sela kod Džigolja, već petnaestak dana svoju preminulu majku ne može da upiše u knjigu umrlih i izvadi smrtovnicu.
U Matičnoj službi kažu da ne postoji Novo Selo kod Džigolja nadomak Prokuplja, a u ličnoj karti njegove pokojne majke Mirke Stanisavljević upisano je kao mesto prebivališta Novo Selo kod Džigolja!

- Kada sam nekoliko dana nakon majčine smrti otišao u Džigolj, gde prokupačka Matična služba ima istureno odeljenje, kako bih je odjavio i izvadio smrtovnicu, prenerazio sam se, jer mi je šalterski radnik rekao da on ne može da izda smrtovnicu jer u knjigama novijeg datuma, Mesne kancelarije Džigolj ima devet sela, među kojima nema Novog Sela. Uputio me je u Dom zdravlja da naknadno vadim drugu dokumentaciju i da mi isprave mesto smrti. Kako je rekao, umesto Novog Sela treba da upišu Kostenica - kaže Stanisavljević.
On dodaje da je strpljivo otišao u Dom zdravlja i da su mu rekli da ne mogu da menjaju jer će to značiti falsifikovanje dokumenata, s obzirom na to da u ličnoj karti pokojnice stoji da je ona živela u Novom Selu.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


- I onda je krenula moja "šetnja“ od šaltera do šaltera. Svakog dana obijam vrata mnogih opštinskih službi, gubim vreme i stvaram dodatne troškove. Teraju me da ispravim nešto, a ni sami ne znaju šta - tvrdi čovek, koji zbog zamršene administracije ne može da prijavi smrt majke.
On naglašava da je u istoj mesnoj kancelariji u Džigolju, samo nekoliko dana pre smrti majke, izvadio njen izvod iz knjige venčanih, u kome je takođe mesto prebivališta Novo Selo. Izrevoltiran Stanisavljević najavljuje tužbu protiv opštine, a šef Matične službe u Prokuplju Miloje Prokić tvrdi da Novo Selo kod Džigolja nikada nije postojalo i da se to vodi kao zaseok sela Kostenica, pa smrtovnica pokojnoj Mirki ne može da se izda ukoliko se ne promeni njeno prebivalište!
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Prokić dodaje da ne zna kako je MUP izdao ličnu kartu sa mestom prebivališta Novo Selo, jer po zakonu ne mogu da postoje dva sela sa istim imenom u opštini, s obzirom na to nekoliko kilometara od Prokuplja već postoji jedno Novo Selo.
- Verovatno se to ranije nije toliko gledalo i obraćala pažnja na te detalje. Sada u našim knjigama tačno postoji odluka koja sela pripadaju Mesnoj kancelariji Džigolj. Neka stranka podnese zahtev i obrazloži problem, pa ćemo razmotriti i doneti rešenje - kaže Prokić.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


On nije mogao da objasni kako se ranije izdavala dokumentacija sa prebivalištem Novo Selo kod Džigolja.
(B. R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    Je.o i caca i njih i administraciju ej TITO gdje si da ove supke posutas gdje im je mjesto nista ne rade i kad rade... Jadan covjek...

  • Balard

    ....tko zna.... mozda su svi ovi na biroju pod nekim jako tezkim supstancijama - a ovaj prvi, koji nije bio sposoban da obavi posao - posto je pao u veliku halucinaciju - poremetio je celi sistem - pa su i svi ostali pali pod utjecaj jedne velike halucinacije. I tako svi haluciniraju, a jadan covek ljubi vrata. Boze nas sacuvaj od glupavih ljudi - jos nas ce poglupiti!

  • Stevan

    Hajde stranko sta se bunis?Obrazlozi,podnesi,gospoda ce razmotriti i doneti rešenje.Ne mogu oni to znati napamet.Geografija je to.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima