• 0

FABRIKA ZNANJA: Edukativna IT manifestacija stiže u Podgoricu

Svečano otvaranje "Fabrike znanja" u Podgorici planirano je za 24. septembar, tačno u podne na Univerzitetu Donja Gorica. Učenici i studenti imaće priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca

  • 0

Najveći regionalni IT događaj ponovo donosi mnogo novih informacija za učenike osnovnih i srednjih škola i za studente, posle nedavnog skupa održanog u Andrićgradu (Višegrad, Bosna i Hercegovina) "Fabrika znanja" stiže na Univerzitet Donja Gorica (Podgorica, Crna Gora).
U Podgorici se 24. i 25. septembra održava IT manifestacija "Fabrika znanja", koja već treću godinu zaredom predstavlja jedan od najzapaženijih programskih segmenata u okviru događaja "Otvoreni dani nauke" na Univerzitetu Donja Gorica.

"Fabrika znanja" je započeta 2009. godine u Beogradu na inicijativu Komtrejd (ComTrade) grupacije. I ove godine manifestacija u Podgorici se održava pod pokroviteljstvom Ministastva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, uz podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

Svečano otvaranje "Fabrike znanja" planirano je za 24. septembar, tačno u podne na Univerzitetu Donja Gorica , uz prisustvo potpredsednika Vlade Crne Gore i ministra za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujice Lazovića, ministarke nauke prof. dr Sanje Vlahović, predsednika Komtrejd (ComTrade) grupacije Veselina Jevrosimovića, kao i rektora Univerziteta Donja Gorica dr Veselina Vukotića.
Tokom ovih pet godina u dosadašnjem toku projekta, više od 12.000 mladih je imalo priliku da se iz prve ruke upozna s najnovijim trendovima u svetu tehnologije. Ove godine je planiran organizovan dolazak oko 1.000 učenika i 1.000 studenata iz Bara, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Kolašina, Nikšića i Podgorice, koji će u okviru programskog dela imati priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca, a koja su prilagođena uzrastu i nivou predznanja slušalaca. Takođe su pripremljene i prezentacije beogradskog Centra za promociju nauke i Inovacionog centra za tehnologiju, institucija koji su ključni partneri ovogodišnje "Fabrike znanja".

Većina sadržaja ove godine usmerena je na izgradnju karijere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Đaci će naučiti neke od praktičnih veština u vezi s IT pismenošću, hardversku arhitekturu i robotiku, dok će se studenti upoznati s naprednijim načinima profesionalne upotrebe računara u oblastima kao što su vizuelni efekti u holivudskim filmovima, marketing na društvenim mrežama ili osnivanje tehnološke start-up kompanije, a moći će i da čuju priču o putu do uspeha od Aleksandra Rodića, koji radi za Google Creative Labs u SAD.
Najtalentovaniji učenici i studenti će moći da se takmiče za vredne nagrade u kvizovima znanja. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će gosti događaja pokazati visok stepen interesovanja za ponuđene sadržaje i da će znanja stečena tokom ova dva dana upotrebiti za samostalno istraživanje i specijalizaciju u daljem obrazovanju. Na ovaj način Univerzitet Donja Gorica i Komtrejd (ComTrade) grupacija nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i stvaraju povoljne uslove za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope u budućnosti.
Detaljnije informacije o događaju i njegovoj istoriji možete pronaći na zvaničnoj veb-stranici www.fabrikaznanja.com, a ovde je detaljna agenda http://www.fabrikaznanja.com/Agenda.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima