KNEŽEVIĆ: Crna Gora veza EU i Balkana!

- Mislim da Crna Gora treba da se na međunarodnoj sceni pozicionira kao regionalni centar konekcije i interakcije unutar SE Evrope i Balkana, kao i između ovih regiona i Evrope i sveta - izjavio je predsednik "Atlas grupe"

  • 11

Predsednik "Atlas grupe" dr Duško Knežević je, zahvaljujući poslovnim i privatnim kontaktima širom sveta, učinio mnogo da se za Crnu Goru čuje u krugovima velikih investitora.

On je u intervjuu za "Vikend novine" istakao da Crna Gora mora biti brža jer se više ne može dozvoliti luksuz propuštenih investicionih prilika.

- Mislim da Crna Gora treba da se na međunarodnoj sceni pozicionira kao regionalni centar konekcije i interakcije unutar SE Evrope i Balkana, kao i između ovih regiona i Evrope i sveta. U tom smislu smatram ekonomsko državljanstvo značajnim potencijalom za privlačenje investitora, resursa, znanja i konekcija koje mogu imati velike koristi za Crnu Goru i njeno međunarodno pozicioniranje - rekao je on.

Knežević je naveo da opšta ekonomska i politička kriza, sa kojim se strani investitori susreću u svojim matičnim državama i na globalnom nivou, neizbežno utiču i na njihove investicije kod nas.

- Međutim, mnogo su važniji sistemski problemi koje mi imamo, a na koje sam nekoliko puta ukazivao - istakao je Knežević.

Prema njegovim rečima, to je, pre svega, nedovoljno brza administrativna podrška realizaciji investicija, kao i neadekvatni ljudski resursi koje Crna Gora može da ponudi za realizaciju tih projekata.

- Veća centralizacija državne i lokalne administracije, kao i strateška revizija obrazovanja, mogu da isprave ovaj trend. Dovoljno je da pogledate stručne magazine ili svetske TV mreže, a da ne pričam o konferencijama, pa da shvatite kolika je konkurentnost među zemljama i kakve se sve povoljnosti nude na svim meridijanima. Zbog toga moramo biti brzi, jer ne možemo dozvoliti luksuz propuštenih investicionih prilika - smatra on.

On je naglasio i da postoje i izuzetno uspešne strane investicije, poput "Porta Montenegra", i to u velikoj meri olakšava pronalaženje modela za održive i efikasne investije. Takođe, Socarova investicija u Kumboru, brzina i način na koji je realizovan celi proces, trebalo bi da bude uspostavljeno kao standard za podršku stranim investicijama u Crnoj Gori i ophođenje prema stranim partnerima.

(Telegraf.rs / Izvor: Vikend novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    24. septembar 2013 | 01:33

    E pa super su vam komentari,svaka cast... A covek je trenutno na samitu ICT sta reci...za ucesnike.! Učesnici godišnjeg sastanka CGI su i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, Šeril Sandberg, operativni direktor Facebooka; Kristin Lagard, izvršni direktor Međunarodnog montetarnog fonda; kraljica Rania Al Abdullah od Hasemitskog Kraljevstva Jordan; Toni Bler, bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva; Lojd C. Blankfein, predsjednik i izvršni direktor, The Goldman Sachs Group, Inc.; Džon Čambers, predsjednik i izvršni direktor Cisco

  • ERA

    24. septembar 2013 | 14:04

    Knezevic je samnom studirao Ekonomski fakultet u Beogradu i bio izvanredan student,nakon toga doktorirao.Ponosan sam sto je uspeo da se ovako vine u biznis visine.Inpresioniram sam sa kojim ljudima je u drustvu i zelim da se ako moze ukljuci u nase biznis okruzenje jer moze mnogo da pomogne...

  • Milan

    23. septembar 2013 | 14:07

    Cu, Crna Gora? Umrijeh od smeha........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA