• 0

ŠVERCOM DO POTENCIJE: Najviše se krijumčare vijagra i kamagra!

Pored preparata za potenciju, u BIH i Srbiji krijumčare se i bensedin i diazepam. Lekovi se prodaju na pijacama, a moguće ih je nabaviti preko oglasa ili preko interneta

  • 0

Zbog nedostatka potrebnih lekova, građani iz Bosne i Hercegovine i Srbije prinuđeni su da nabavljaju proizvode na crnom tržištu. U obe zemlje najviše se švercuju lekovi za potenciju poput vijagre i kamagre. Krijumčareni lekovi se mogu pronaći na pijacama i u velikom broju oglasa na internetu, navode u istraživanju novinari centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS).
Granične službe i nadležne inspekcije BIH i Srbije šverc i nelegalnu trgovinu lekovima otkrivaju sporadično i nemaju sve potrebne mehanizme kako bi taj problem trajno rešile. U većini slučajeva radilo se o preparatima za potenciju, kao što su tablete vijagra ili gel kamagra.

- Lekovi su idealna roba za krijumčarenje, jer ih je lako sakriti, a vrednost im može biti velika - pojašnjava Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


U Srbiji je u martu 2012. kod Malog Zvornika zaplenjeno više od 200.000 komada različitih lekova, čija je vrednost oko 20.000 evra. Među njima su bili lekovi s psihoaktivnim supstancama, kao što su: bensedin, diazepam, lexilium i drugi.
U BiH je pre pet meseci na Graničnom prelazu Pavlovića most kod Bijeljine zaplenjeno 840 kutija kamagre, leka za potenciju. Lekovi su bili skriveni u dečjem rancu i namenjeni za dalju preprodaju.
Kazna za prodaju neregistrovanog leka u BiH je do 7.500 evra za pravno lice i do 1.500 evra za odgovorno, dok je u Srbiji kazna do 26.000 evra za pravno, odnosno do 1.700 evra za odgovorno lice.
(Telegraf.rs / Izvor: Cin.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima