ZNANJE JE MOST: Pokazna vežba IT veština u Podgorici (FOTO)

"Fabrika znanja", najveći regionalni skup posvećen informacionim tehnologijama, okupiće više od 2.000 osnovaca, srednjoškolaca i studenata u toku dva dana ispunjenih brojnim edukativnim i zabavnim aktivnostima

  • 1

U Podgorici je počelo drugo ovogodišnje izdanje IT manifestacije "Fabrika znanja", koja već treću godinu zaredom predstavlja jedan od najzapaženijih programa u okviru događaja "Otvoreni dani nauke" na Univerzitetu Donja Gorica.

"Fabrika znanja" je započeta 2009. godine na inicijativu kompanije "Komtrejd", a njena centralna ideja je da približi napredne tehnologije što većem broju mladih i na taj način stimuliše modernizaciju sistema obrazovanja i ubrzano usvajanje tehnoloških znanja.

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, a uživa i nesebičnu podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

Svečano otvaranje "Fabrike znanja" počelo je u 12 časova u prisustvu brojnih javnih ličnosti i predstavnika elektronskih i štampanih medija.

Prisutnima su se obratili ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić i direktor marketinga kompanije "Komtrejd" Ljubomir Ristić. Govornici su se osvrnuli na značaj uvođenja novih tehnologija u nastavni proces i poželeli mladim generacijama da preuzmu ulogu nosilaca društvenog razvoja na svim poljima.

Rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić na svečanom otvaranju je izjavio:

- Fabrika znanja je postala tradicija, to je manifestacija koja daje vidljiv doprinos razvijanju sklonosti mladih ljudi ka osvajanju novih znanja, budi njihovu radoznalost i ambiciju da u životu postignu što više. Zbog toga ovu IT manifestaciju treba čuvati i razvijati je.

U dosadašnjem toku projekta, više od 12.000 mladih je imalo priliku da se iz prve ruke upozna s najnovijim trendovima u svetu tehnologije, dok saradnja sa školama i nadležnim institucijama u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori predstavlja održiv model partnerstva između privatnog i javnog sektora.

Ove godine, planiran je organizovan dolazak oko 1.000 učenika i 1.000 studenata iz Bara, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Kolašina, Nikšića i Podgorice, koji će u okviru programskog dela imati priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca i prilagođena uzrastu i nivou predznanja slušalaca.

Takođe su pripremljene i prezentacije beogradskog Centra za promociju nauke i Inovacionog centra za tehnologiju, institucija koji su ključni partneri ovogodišnje "Fabrike znanja".

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović na svečanom otvaranju je istakla:

- Vremena se menjaju i mi sa njima, a tehnologija je ta koja menja nas, naše živote i okruženje. Svakog dana smo svedoci tih promena koje u najvećoj meri dolaze iz tehnološke sfere. Pitanja kao što su kakva nas budućnost čeka, kako će tehnologije promeniti naš život, kako će ga osmisliti i olakšati, sigurno su za naše mlade najzanimljivija, ali i neka pitanja na koje će ljudi, koje smo ove godine ugostili na "Fabrici znanja", otvoriti neke nove horizonte i pokušati da na njih daju odgovore.

Jedan od osnovnih postulata "Fabrike znanja" je i fokus na najaktuelnija zbivanja na svetskoj i regionalnoj IT sceni, što objašnjava zbog čega je veliki deo sadržaja ove godine usmeren na izgradnju karijere.

Stoga će učenici naučiti neke od praktičnih veština vezanih za IT pismenost, hardversku arhitekturu i robotiku, dok će se studenti upoznati sa naprednijim načinima profesionalne upotrebe računara u oblastima kao što su vizuelni efekti u Holivudskim filmovima, marketing na društvenim mrežama ili osnivanje tehnološke start-up kompanije, a moći će i da čuju priču o putu do uspeha od Aleksandra Rodića, koji radi za Google Creative Labs u SAD.

Ljubomir Ristić, direktor marketinga u kompaniji "Komtrejd", rekao je:

- U kompaniji "Komtrejd", koja posluje širom sveta i svoja softverska rešenja plasira na najunosnijim svetskim tržištima, veoma smo svesni koliko znanje vredi. Dobar stručnjak je danas najtraženija roba koja će uvek lako pronaći zainteresovane kupce, a svi pokazatelji nam govore da će u budućnosti potražnja za tehnološkom ekspertizom biti još veća. Upravo zato je neophodno da savremena znanja pronađu put do mladih generacija, a to je cilj kome "Fabrika znanja" služi još od svog osnivanja.

Da bi sve proteklo u pozitivnoj atmosferi, za polaznike su pripremljeni pokloni, a najtalentovaniji učenici i studenti će moći da se takmiče za vredne nagrade u kvizovima znanja.

Kao i prethodnih godina, očekuje se da će gosti događaja pokazati visok stepen interesovanja za ponuđene sadržaje i da će znanja stečena tokom ova dva dana upotrebiti za samostalno istraživanje i specijalizaciju u daljem obrazovanju. Na ovaj način Univerzitet Donja Gorica i Komtrejd grupacija nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i stvaraju povoljne uslove za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    24. septembar 2013 | 16:02

    A je znanje na nos izlazi to ste u pravu jer posle diploma moze da se u Wc okaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA