Kako da legalizujete stan u zgradi koja nije legalna?

Najveću stavku u ceni čini naknada za gradsko građevinsko zemljište. Ona je u Beogradu, u zavisnosti od lokacije, od 4.000 do 30.000 dinara po kvadratu

  • 1

Predlogom zakona o legalizaciji o kome bi poslanici trebalo da raspravljaju 1. oktobra, legalizacija je moguća samo za objekte koji su izgrađeni do 11. septembra 2009. i za koje je podnet zahtev za legalizaciju do 11. marta 2010. godine.

Najava novih propisa stvorila je niz nedoumica kod vlasnika stanova i kuća.

Činjenica da zgrada nije legalna ne utiče na mogućnost legalizacije posebnih delova zgrade (stanovi, lokali, garaže). Dovoljno je da je jedan vlasnik posebnog dela podneo zahtev za legalizaciju.

Pored projekta, potreban je snimak zgrade sa specifikacijom posebnih delova. Potom nadležni organ donosi rešenje kojim se legalizuje stambena zgrada sa specifikacijom posebnih delova. Po pravnosnažnosti rešenja, stiču se uslovi za legalizaciju posebnih delova. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se za svaki stan posebno.

Ovo su odgovori Ministarstva građevinarstva na neka od najčešćih pitanja:

1. Kako da legalizujem kuću na zemlji koja je moja, a nije legalna?

Potrebno je izraditi projekat objekta, platiti naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, dostaviti geodetski snimak i izvod iz koga se utvrđuje da je vlasnik objekta i vlasnik na građevinskom zemljištu.

2. Kako da legalizujem stan koji se nalazi na mestu gde je predviđena garaža?

Za ovu situaciju dostavljaju se dokazi kao kod prvog pitanja, ali se ovde podnosi zahtev koji se odnosi na promenu namene sa ili bez izvođenja radova. Po donošenju rešenja o legalizaciji dotadašnja garaža se upisuje kao stan.

3. Kako da legalizujem stan koji je delimično u projektu, a delimično ne?

Deo stana koji nije u glavnom projektu na osnovu koga je izdata građevinska dozvola, predstavlja deo stana koji treba legalizovati. Uz zahtev se dostavljaju dokazi kao kod prvog pitanja, a rešenjem se precizira deo koji se legalizuje.

4. Zašto je legalizacija skupa?

Najveću stavku u ceni čini naknada za gradsko-građevinsko zemljište. Ona je u Beogradu, u zavisnosti od lokacije, od 4.000 do 30.000 dinara po kvadratu.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata, Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lvan

    24. septembar 2013 | 20:53

    Lako, nadjite vezu u sekretarijatu za legalizaciju, normalno nekoga "iznad" i lagano :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA