Srbin zaradi za 2 dana ono što Nemac za sat

Srpski radnik je tako u nezavidnom položaju jer je jedan od najmanje plaćenih u Evropi, a i šire. U Srbiji se, nažalost, broj radnika na minimalcu od jednog evra na sat iz dana u dan povećava

  • 22

Prosečan radnik u Srbiji za jedan sat rada zaradi tek malo više od dva evra. To znači da bi prosečnom srpskom radniku trebalo gotovo 15 radnih sati da bi zaradio onoliko koliko prosečan francuski ili nemački radnik zaradi za svega jedan sat.

U Srbiji je odavno postalo nezahvalno meriti standard građana čak i na osnovu prosečne mesečne zarade, još više meriti prosečnu zaradu po satu, a najbolnije bi definitivno bilo porediti je s razvijenim zemljama. Ako bismo se ipak upustili u to, podaci bi bili poražavajući.

Šveđani su, recimo, zadovoljni sa satnicom vrednom oko 39 evra. Preko centralne Evrope sa oko 34 evra u Nemačkoj i Francuskoj do zemalja istočnog bloka cifra se spušta na najviše 10 evra, što je slučaj u Češkoj, da bi polako ka Balkanu opadala na 4 evra u Rumuniji, 3 evra u Bosni i Hercegovini i, najzad, 2,2 evra u Srbiji.

Srpski radnik je tako u nezavidnom položaju jednog od najmanje plaćenih u Evropi, a i šire.

Da podsetimo, navedeni podaci važe samo za one sa prosečnom platom. Takvih je u Srbiji, nažalost, sve manje, dok se broj radnika na minimalcu od jednog evra na sat, iz dana u dan povećava.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crnogorac

    25. septembar 2013 | 10:44

    al zato kad srbin dodje u njemacku da radi onda radi kao konj,spija druge,ulizuje se njemcima svakog bi izdao,pravi drugim spletke da bi on uspio eto to su srbi po njemackoj cak se foliraju poslije izvjesnog vremena da ne znaju da pricaju srpski eto to sam ja dozivio u njemacku...

  • Strahinja

    25. septembar 2013 | 10:50

    A kad slušaš današnje političare i ministre u Srbiji sve bolje i bolje, sve cveta...

  • Daleki istok

    25. septembar 2013 | 10:50

    To uopste nije vazno, bitno je da ce biti GEJ parade... Mozda ce EU u daljoj b

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA