Bez legalizacije nema ni kredita ni hipoteke

Iako ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić tvrdi da će na objekte iz "katastarske legalizacije" biti moguće upisati hipoteku, mada neće smeti da se prodaju, bankari tvrde drugačije

  • 0

Nelegalni kvadrati neće moći da se kupe na kredit, niti će njima kod banke moći da se garantuje za kupovinu neke druge nekretnine, bez obzira na to što su upisani u katastar. Ovo je, ukratko, trenutni stav bankara povodom sudbine kuća i stanova iz "katastarske legalizacije".

Suština je u tome da hipoteka ne može da se uspostavi na nelegalno sagrađenim objektima.

A zdanja upisana samo u katastar, bez naknadno izdate građevinske i upotrebne dozvole, i dalje zvanično ostaju nelegalna. Upisom u katastar dobija se samo pravo svojine.

Iako ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić tvrdi da će na objekte iz "katastarske legalizacije" biti moguće upisati hipoteku, mada neće smeti da se prodaju, bankari tvrde drugačije.

- Svaki stambeni zajam banke moraju da osiguraju kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. Što znači da prvo država, kao vlasnik Korporacije, mora da prizna hipoteku nad takvim nelegalnim objektom. Drugo pitanje je da li će banke potom priznati takvu hipoteku. Jer korporacija banci, u slučaju da dužnik ne plati dug, namiruje samo 75 odsto iznosa kredita. Za ostatak je odgovorna banka. Nama svakako ne trebaju kuće i stanovi koje ne možemo da prodamo. A još manje oni koje prvo treba da legalizujemo da bismo ih prodali - navode bankari.

Zakon predviđa pravo vlasnika da, pošto upiše pravo svojine na nelegalno sagrađenom objektu, može da nastavi sa pribavljanjem građevinske i upotrebne dozvole.

- Ako je ne pribavi, objekat se neće smatrati legalizovanim u smislu gradnje, a dalja prodaja objekta će zavisiti od toga da li je vlasnik izmirio obaveze po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta. To znatno može da umanji cenu takvog objekta, putem sudske ili vansudske prodaje, što za banku nije prihvatljivo - objašnjavaju pravnici banke.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA