• 3

Silovanje u ratu postaje ratni zločin!

Silovanje će deklaracijom, koju su potpisali predstavnici 113 država na sednici Generalne skupštine UN, biti podignuto na nivo zločina poput genocida i terorizma, a osumnjičeni će moći da budu uhapšeni bilo gde na svetu

  • 3

Poslanici 113 država na sednici Generalne skupštine UN potpisali su deklaraciju kojom bi se silovanje tokom rata klasifikovalo kao ratni zločin.
Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg objasnio je da deklaracija zabranjuje amnestiju seksualnog nasilja i omogućava da se osumnjičeni uhapse bilo gde na svetu. Deklaracija zahteva i usvajanje novog Međunarodnog protokola, koje je planirano 2014. godine, kako bi se osiguralo da prikupljeni dokazi o seksualnom nasilju budu upotrebljivi pred sudovima.

Ministar Hejg je deklaraciju nazvao "prekretnicom u borbi protiv nekažnjavanja počinitelja tog užasnog ratnog zločina". On je dodao i da će Velika Britanija nastaviti da ohrabruje svih 80 članica Ujedinjenih nacija koje nisu potpisale deklaraciju da to učine, kao i da će njome silovanje biti podignuto na nivo zločina poput genocida i terorizma.
Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug


Hejg je inicijativu protiv seksualnog nasilja u ratu pokrenuo u maju 2012. inspirisan strašnim pričama o silovanju u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nakon kojih mnoge žrtve sreću svoje silovatelje slobodne na ulici. Ženama sa tog podneblja ne priznaju status ratnih žrtava iako moraju da žive sa strašnom traumom.
On je istakao i da je zgrožen malim brojem presuda za silovanja u ratovima na ovim teritorijama, gde je, kako navodi, samo 30 muškaraca izvedeno pred sud, a registrovano je više od 50.000 silovanja.
Nažalost, sama britanska vlada je nedavno pokušala da ublaži tekst inicijative kako bi strane vođe optužene za kršenje ljudskih prava izbegle hapšenja. Organizacija "Ker internešnal" je upozorila na manjkavost deklaracije koja ne naglašava ključni problem: da hiljade silovanih žena nemaju pristup lekarima i bolnicama, ne mogu da dobiju prvu pomoć, a kamoli medicinsku dokumentaciju koja je važna za dokazivanje silovanja na sudu.
(Telegraf / Abcnews.go.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 25 Maj

    Ovo izgleda ko da se priprema novi sukob,pa za svaki slucaj...

  • Imd

    A do sada se smatralo pod normalnim.. izopaceni svet..

  • vaš novinar

    Auuuuu, a ja mislio do sada da je to šala!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima