• 9

Hrvatskoj vraćamo 2,1 milijardu evra?

Ukoliko Srbija ne pokrene pitanje vlasničkog udela u Zagrebačkoj banci, moraćemo Hrvatskoj da isplatimo čak 2,1 milijardu evra na ime "nestale" stare devizne štednje

 • 9

Ako Srbija ne pokrene pitanje vlasničkog udela u Zagrebačkoj banci, preti nam opasnost da, kroz proces sukcesije, Hrvatskoj isplatimo čak 2,1 milijardu evra na ime "nestale" stare devizne štednje. Dokumenti koji dokazuju ovu tvrdnju treba da budu prezentovani  u Vladi Srbije.
- Ministar građevinarstva Velimir Ilić zvanično nas je pozvao na sastanak u Vladi, na kom treba da mu predamo kompletnu dokumentaciju u vezi sa osnivanjem Zagrebačke banke, koja dokazuje i vlasnički udeo Srbije, od oko dve milijarde evra - kaže hrvatski novinar Domagoj Margetić, koji već 11 godina istražuje ovaj slučaj.

- Novac koji Hrvatska kroz sukcesiju traži od Srbije, na ime devizne štednje svojih građana, zapravo nikada nije ni bio na računima Narodne banke Jugoslavije u Beogradu, kako to tvrde u Zagrebačkoj banci. Uprava Zagrebačke banke ih je držala na dobro kontrolisanim računima u desetak banaka u inostranstvu.
Margetić ističe da je štednja građana prebačena sa računa u Zagrebačkoj banci u Adrija banku AG u Beču.
- Tamo je stara devizna štednja opljačkana iz Zagrebačke banke pretvarana u vlasništvo nad akcijama te banke, u visini od 21 odsto ukupnog vlasništva - ističe on.
Da je Srbija, tačnije Jugobanka (danas u stečaju), vlasnik dela akcija Zagrebačke banke, jasno je iz osnivačkog Samoupravnog sporazuma o udruživanju iz 1977. godine, i Samoupravnog sporazuma o osnivanju iz 1986. godine.
Tu se vidi da su se osnivači Kreditne banke Zagreb i Jugobanke udružili u Zagrebačku banku. Međutim, vlasništvo Srbije u ovoj banci "nestalo" je u pravnom vakuumu od 1989. do 1990. godine, kada je kapital Zagrebačke banke prebačen u akcionarsko društvo.
- Ni Srbija, ni Hrvatska nisu kod pretvaranja u AD isplaćene, niti obeštećene, za svoj udeo u osnivačkom kapitalu banke - kaže Margetić.
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rankovic

  Kazu da imovina koju su oteli hrvati od proterani Srba vredi 32 milijarde evra...tuga je sta je sve Srbija hrvatskoj dozvolila, naravno, uz strasne pritiske zapada na Srbiju.

  41
  4

  Podelite komentar

 • Milan

  Stvarno smesno? Dao bi im ja al PO PRKNU !

  35
  6

  Podelite komentar

 • 25 Maj

  Onda dolaze,Makedonija,C.gora,Kosovo i naravno Slovenija.Sve sto je oduzeto silom treba da se vrati...

  15
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima