HRVATSKA: Oduzmite Srbima status izbeglica!

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš odbacio je argument Hrvatske da su Srbi koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu posle toliko vremena odlučili gde će da žive

  • 19

Visoki komeserijat UN za izbelice (UNHCR) odbio je predlog Hrvatske da se Srbima koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu oduzme status izbeglica, sa argumentacijom da je, posle toliko godina i programa za izbeglice, svako od njih izabrao gde će da živi.

Hrvatska strana je na sastanku Izvršnog komiteta UNHCR u Ženevi tražila da komesarijat donese preporuku, ali pošto se one usvajaju jednoglasno, ona nije prošla zbog protivljenja Srbije, piše "Politika".

- Ti pokušaji postoje već nekoliko godina, uz obrazloženje da je prošlo puno vremena od rata, da su se popravile okolnosti u regionu. Visoki komesar Antonio Gutereš nije prihvatio tu argumentaciju - kaže Mirjana Ivanović Milenkovski, iz Odeljenja za odnose s javnošću UNHCR-a u Srbiji.

Ona objašnjava da bi se usvajanje takve preporuke, koja i da je usvojena, ne bi bila obavezujuća, između ostalog, loše odrazilo na veliki regionalni program stambenog zbrinjavanja koji uz Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru finansiraju i države donatori.

Cilj ovog programa, čija vrednost iznosi 584 miliona evra, predstavlja obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od kojih je čak 16.780 u Srbiji.

Pažnju javosti na spornu inicijativu Hrvatske skrenuo je Srpski demokratski forum iz Zagreba, koji je upozorio da se izbeglički problem u Hrvatskoj ne može smatrati rešenim, jer su se uglavnom vratili stariji građani, a ne radno aktivno stanovništvo, tako da se ne može govoriti o održivom povratku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    26. septembar 2013 | 09:02

    Voleo bih da njih neko napadne i natera da "odluce da zive" u Jadranskom moru....legitimno, zar ne?

  • Владан

    26. septembar 2013 | 10:01

    Страшно, докле иду, можда су и 41 Срби одлучили да скачу у јаме. хрвати су највећи шљам, то мислим за све до једног.Једни су клали други сад оправдавају, одвратно, стварно се ничега не стиде.

  • Boki

    26. septembar 2013 | 09:43

    Kakvi kreteni. Mogu oni da zive gde hoce, ali njihov imovina mora im biti vracena. Neka im isplate vrednost imovine koju su napustili i koja im je porusena, oni ce ostati u Srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA