• 19

HRVATSKA: Oduzmite Srbima status izbeglica!

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš odbacio je argument Hrvatske da su Srbi koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu posle toliko vremena odlučili gde će da žive

  • 19

Visoki komeserijat UN za izbelice (UNHCR) odbio je predlog Hrvatske da se Srbima koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu oduzme status izbeglica, sa argumentacijom da je, posle toliko godina i programa za izbeglice, svako od njih izabrao gde će da živi.
Hrvatska strana je na sastanku Izvršnog komiteta UNHCR u Ženevi tražila da komesarijat donese preporuku, ali pošto se one usvajaju jednoglasno, ona nije prošla zbog protivljenja Srbije, piše "Politika".

- Ti pokušaji postoje već nekoliko godina, uz obrazloženje da je prošlo puno vremena od rata, da su se popravile okolnosti u regionu. Visoki komesar Antonio Gutereš nije prihvatio tu argumentaciju - kaže Mirjana Ivanović Milenkovski, iz Odeljenja za odnose s javnošću UNHCR-a u Srbiji.
Ona objašnjava da bi se usvajanje takve preporuke, koja i da je usvojena, ne bi bila obavezujuća, između ostalog, loše odrazilo na veliki regionalni program stambenog zbrinjavanja koji uz Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru finansiraju i države donatori.
Cilj ovog programa, čija vrednost iznosi 584 miliona evra, predstavlja obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od kojih je čak 16.780 u Srbiji.
Pažnju javosti na spornu inicijativu Hrvatske skrenuo je Srpski demokratski forum iz Zagreba, koji je upozorio da se izbeglički problem u Hrvatskoj ne može smatrati rešenim, jer su se uglavnom vratili stariji građani, a ne radno aktivno stanovništvo, tako da se ne može govoriti o održivom povratku.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlad

    Stefek, vratiće se Srbi na svoja ognjišta. Pokazali su se hrvati kakvi su humanitarci kada su pobili one starce koji su ostali u svojim kućama. Na tvoju veliku žalost, ima nas dosta koji smo videli svojim očima šta ste sve radili da isterate Srbe. Koliko ste samo Srba ubili i bacili u Dravu u Osijeku.Nema zaborava. Za sva nedela jednom ćete platiti i to sa sve kamatom.

  • Marijana andrejic

    Ali ste zato izvrsili invaziju na Srpske portale. Ajde mars kuci bolesnici jedni .

  • Stefek

    Mikiveliki,,pa gdje ti živiš?Nisi ti veliki,ti si malouman(majmun)!Pa tko je nas napadao?Sami sebe?Mi ne želimo Srbe u Hrvatskoj!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima