• 23

Hrvatska će kontrolisati nebo nad bivšom SFRJ

Hrvatska kroz niz aktivnosti pokušava od sebe da stvori predstavnika NATO u regionu kontrolišući nebo iznad BiH, Crne Gore i Makedonije, koristeći priliku što je Srbija vojno neutralna

  • 23

Ministarstvo odbrane Hrvatske odnosno njihove oružane snage koristeći svoje članstvo u NATO, žele da uspostave vojnu kontrolu nad nebom BiH.
Pored BiH, oružane snage Hrvatske s vrlo skromnim resursima, odnosno s nekoliko aviona MIG 21, žele da kontrolišu i nebo nad Crnom Gorom i Makedonijom. Prema izjavama dobro upućenih u ceo proces, pitanje je vremena kada će se to i desiti, pišu "Nezavisne novine".

Naime, u albanskom gradu Draču 2011. godine tadašnji ministri odbrane država članica Jadranske povelje (Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija), a sve pod pokroviteljstvom NATO, dogovorili su da naprave zajedničku studiju nadzora vazdušnog prostora, tzv. BRAAD studiju i da obezbede sredstva za to. Cena ove studije je 199.999 evra, a države koje učestvuju u projektu usaglasile su se da Hrvatskoj plate svoj udeo od 66.666 evra.

Vlada Crne Gore početkom ovog meseca prihvatila je sporazum između ministarstava odbrane Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, u kojem je navedeno da prihvataju da bude urađena zajednička studija i da "Hrvatska preuzima vodeću ulogu za region u okviru BRAAD-a, čime se obavezuje da predstavlja interese suverenih država BiH, Crne Gore i Republike Makedonije".
Izvor "Nezavisnih novina" iz Ministarstva kaže ipak da BiH, koja teži NATO, nema drugih mogućnosti nego da joj Hrvatska kontroliše vazdušni prostor jer nema vlastitih aviona, niti je planirana nabavka.
Dobro upućeni u ove procese tvrde da će nakon izrade studije sledeći korak biti nabavka tri osmatračka radara velikog dometa, koji će biti instalirani u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, a nakon toga i zvanično uvođenje vojnih aviona Hrvatske u vazdušne prostore BiH, Makedonije i Crne Gore.
- Hrvatska kroz BRAAD stvara preduslove da može da konkuriše za poziciju kontrole nad nebom BiH i to radi vrlo inteligentno. Ona kroz niz aktivnosti pokušava od sebe da stvori predstavnika NATO u regionu, koristeći priliku što je Srbija vojno neutralna - kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Team

    To sto su se tada 5 clanice bivse SFRJ dogovorile brzo ce potonuti,ti pregovori su bili ilegalni.Ima i Nato a pogotovo Hrvati jos mnogo toga da nauce sta je Balkan.Nikad culi nisu za Balkanski ustanak.Cuvajte se i Rusa a bog mi i od brace Arapa.A sta ce tek reci Bugarska pa Grcka.Necete moci ni F-117 dalje od Mostara a kamo li zastarelim kantama.

  • Nikola

    Ove naše kockice su apsolutno savršene jer ih je jednostavno predivno vidjeti na bilo čemu pa i na stolnjaku kako vi kažete samo sam se iznenadio kako odlično stoje ovako na avionu ma ovo je nešto predivno!!!

  • Miha

    A staro od 90-ice u jest dobra sema crv..crveno bela vidi se na nebu laka meta pali na trocevnu oborio ga na zemlju..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima