Kako da unovčite sakupljene kovanice?

Sve važeće kovanice domaće valute primaju se na šalterima domaćih banaka, ali moraju biti sortirane

  • 2

Ukoliko ste sakupili mnogo dinarskih kovanica i ne znate šta sa njima, svaka banka, trgovina i kiosk će ih rado primiti i zauzvrat dati papirnate novčanice, ali je uslov da ih sortirate.

- Sin skuplja kovanice, napunili smo jednu veliku kesu, ali kad smo odneli u obližnju prodavnicu, nisu hteli da nam prime novac. Kažu, složite i prebrojte, pa donesite. Tako smo i učinili. Razdvojili smo dinar, dva, pet, deset i dvadeset. Skupio je oko 10.000 dinara, a skoro sat nam je trebalo da taj novac sortiramo, prebrojimo i označimo – priča za "24 sata" Vesna Jović iz Beograda.

U bankama primaju kovanice, ali kako objašnjavaju u Hipo Alpe-Adrija banci, to važi za kovanice u domaćoj, ali ne i u stranoj valuti.

- Sve važeće kovanice domaće valute primaju se na šalterima domaćih banaka, pa tako i naše banke. Kovanice stranih valuta ne primamo. Poželjno je da veće količine domaćeg kovanog novca budu sortirane – ukazuju, takođe, u Vojvođanskoj banci.

Kovanice u evrima banke ne primaju ni za zamenu za papirne novčanice niti ih otkupljuju. Kako kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, isto je i u menjačnicama.

- Menjači ne otkupljuju kovanice EU jer nemaju gde da ih plasiraju - objašnjava Brujić.

Međutim, pojedini menjači primaju kovanice, ali za dvadeset odsto manje od vrednosti. Što znači da ćete umesto 114 dinara, za evro dobiti devedeset dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs – D. Nišavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • noname

    26. septembar 2013 | 18:02

    Koja glupost da moraju da budu sortirane, to je bio bezobrazluk u prodavnici, u banci i ne broje, nego sve strpaju u dzak i izmere koliko je tezak, normalno to ne rade kada im donesete 100 dinara u sitnini, ali za 10.000 to se tako radi, a onda dinarski trezor, koji ima svaka banka taj novac sacuva, i isto tako po tezini ga daje blagajnicima.

  • Komsija

    26. septembar 2013 | 18:24

    Ja sam metalne evrice udomio na zmaj pumpi. Oni ih posle uvaljuju strancima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA