• 4

SVE ZBOG KIŠE: Japanci se sve više ubijaju na prugama

Studija koja je rađena u Japanu potvrđuje uverenja da vremenski uslovi utiču na raspoloženje i izvedena je u pokušaju da se utvrde razlozi za samoubilačke odluke u Zemlji izlazećeg sunca, gde godišnje oko 30.000 ljudi podigne ruku na sebe

  • 4

Broj samoubistava na železničkim prugama u Japanu povećava se posle nekoliko uzastopnih oblačnih ili kišnih dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, a železnički operateri se pozivaju da pojačaju patrole i upotrebu svetla tokom kišnih perioda.
- Primetili smo povećan broj pokušaja samoubistva na železničkim prugama posle nekoliko dana bez sunca - ističe se u objavljenim zaključcima japanske studije, prenosi AFP.

Ova studija potvrđuje uvrežena uverenja da vremenski uslovi utiču na raspoloženje i izvedena je u pokušaju da se utvrde razlozi za samoubilačke odluke u Japanu, jednoj od zemalja sa najvišom stopom samoubistava u razvijenom svetu.
Foto: sxc.hu/niclaseric

Foto: sxc.hu/niclaseric


Tim na čelu sa Hirošijem Kadotanijem sa Medicinskog univerziteta Šiga ispitao je 971 slučaj u kojima je neko sebi oduzeo život ili je bar pokušao, između 2002. i 2006. godine u Tokiju, Kanagavi i Osaki, glavnim trgovinskim središtima u Japanu. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da se veliki broj incidenata dogodio posle tri do sedam oblačnih ili kišnih dana.
U rezultatima istraživanja se navodi da bi železnički operateri trebalo da povećaju upotrebu belog ili plavog svetla na stanicama, kako bi odvratili samoubice od pokušaja da sebi prekrate život.
Prošle godine je, prvi put posle 15 godina, u Japanu zabeležen pad broja samoubistava ispod 30.000, navodi francuska agencija.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr. dare

    Pamogu oni da planiraju da se bace pod voz kad im vozovi kasne po nekoliko sekundi. Kod nas cekajuci da se baci pod voz, covek umre od gladi i zedji.

  • Srbin uvek

    A kad se setim ne tako davne vesti kada su dvoje u Srbiji hteli da skoče sa mosta...proglasise Srbiju najgoru na svetu...ma samo putujete, srecan Vam put

  • Pera

    @Dusko Imaju vise praznika nego Srbija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima