• 6

MMF: Bar dve godine više do penzije

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od zahteva da se i u Srbiji podigne starosna granica za odlazak u penziju za najmanje dve godine

  • 6

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od zahteva da se i u Srbiji podigne starosna granica za odlazak u penziju za najmanje dve godine, pišu "Novosti".
Radnici koji su u punoj snazi u penziju će odlaziti znatno kasnije od starijih kolega koji su pri kraju staža, pišu "Novosti", navodeći da MMF ne odustaje od zahteva da (i) Srbija podigne starosne granice za odlazak u penziju kao što su to već učinile mnoge zemlje. Zato se, pišu "Novosti", u Vladi Srbije upravo "prave analize o eventualnim uštedama“.

Sve je širi i front stručnjaka, penzionerskih udruženja i sindikata koji se tome opiru, obrazlažući da Srbija ima i ekonomske i demografske specifičnosti, pa se recepti iz MMF-ove kuhinje ne bi smeli olako prepisivati.
I u Penzijskom fondu objašnjavaju da je Srbija već pooštrila uslove za odlazak u penziju, i dodaje se da sadašnji zakon predviđa da starosna granica raste sve do 2023. godine. Tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina i najmanje 40 godina rada.

Iako se ovaj plan još sprovodi, već je u pripremi novi predlog sa kojim nisu saglasni baš svi resori unutar republičke vlade. U tom predlogu je zapisano da bi se nove odredbe primenjivale od 2015, od kada bi se granica podizala za po još dva meseca godišnje, pa bi završni rezultat bio postignut za 12 godina, odnosno 2027.
- Za sada još niko nije zatražio zvanično mišljenje iz Ministarstva rada o eventualnim izmenama uslova za penzionisanje, ali mi se analizama svakako bavimo. Stručnjaci prave procene kolike bi se uštede u BDP-u postigle pooštravanjem uslova za penziju i da li je to uopšte isplativo - kaže Dragi Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu rada.
U Fiskalnom savetu Srbije podsećaju da je Vlada u Fiskalnoj strategiji prihvatila da reformiše penzijski sistem i dodaju da bi prvi korak mogao biti uvođenje penala za prerani odlazak u penziju, a drugi podizanje starosne granice jer je to trend i u razvijenim zemljama.
U Fondu PIO kažu da muškarci u ovoj godini mogu u penziju sa 40 godina staža i najmanje 54 godine života, a žena sa 35 godina i 4 meseca staža i 53 godine i 4 meseca života. Iduće godine će se muškarci penzionisati sa 40 godina staža i najmanje 54 godine i 4 meseca života, a žene sa 35 godina i 8 meseci staža i 53 godine i 8 meseci života.
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jupi

    Zabranite prekovremeni rad i najstrože kaznjavajte prekrsioce pa će te na taj način zaposliti najmanje 400 000 ljudi koji će porezom na zaradu popuniti manjak u budžetu . To predlažem jer južnije od beograda niko ne poštuje radno vreme tj ne plaća prekovremeni rad . Ja sa 21 godinu staža imam ukupno više radnih sati nego bilo ko što je radio u državnoj firmi 40 godina , a nikad mi nije bio plaćen prekovremeni rad . Prošlog meseca sam na poslu proveo 331 sat a plaćeno mi je 184 sati , tj primio sam MINIMALAC 22 550 din.

  • Dada

    To bi bilo u redu da su i uslovi za rad kapu u EU.Topli obrok,čiste kantine,nivo buke,bez zagađenja vazduha,uredjeni WC,optimalno klimatizovane prostorije,adekvatna zaštita....Njihovi penzioneri su zaista očuvani i šteta je da se ne iskoristi iskustvo.Normalizujte uslove rada i mislim da bi svima bilo drago da što duže ostanu društveno korisni.

  • Oto Fon Schtuka

    A onda mladi nadju posao jos bar dve godine kasnije, pa onda imaju bar po jedno dete manje. MMF nas bukvalno istrebljuje. Dokle cemo da ga slusamo?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima