MMF: Bar dve godine više do penzije

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od zahteva da se i u Srbiji podigne starosna granica za odlazak u penziju za najmanje dve godine

  • 6

Međunarodni monetarni fond ne odustaje od zahteva da se i u Srbiji podigne starosna granica za odlazak u penziju za najmanje dve godine, pišu "Novosti".

Radnici koji su u punoj snazi u penziju će odlaziti znatno kasnije od starijih kolega koji su pri kraju staža, pišu "Novosti", navodeći da MMF ne odustaje od zahteva da (i) Srbija podigne starosne granice za odlazak u penziju kao što su to već učinile mnoge zemlje. Zato se, pišu "Novosti", u Vladi Srbije upravo "prave analize o eventualnim uštedama“.

Sve je širi i front stručnjaka, penzionerskih udruženja i sindikata koji se tome opiru, obrazlažući da Srbija ima i ekonomske i demografske specifičnosti, pa se recepti iz MMF-ove kuhinje ne bi smeli olako prepisivati.

I u Penzijskom fondu objašnjavaju da je Srbija već pooštrila uslove za odlazak u penziju, i dodaje se da sadašnji zakon predviđa da starosna granica raste sve do 2023. godine. Tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina i najmanje 40 godina rada.

Iako se ovaj plan još sprovodi, već je u pripremi novi predlog sa kojim nisu saglasni baš svi resori unutar republičke vlade. U tom predlogu je zapisano da bi se nove odredbe primenjivale od 2015, od kada bi se granica podizala za po još dva meseca godišnje, pa bi završni rezultat bio postignut za 12 godina, odnosno 2027.

- Za sada još niko nije zatražio zvanično mišljenje iz Ministarstva rada o eventualnim izmenama uslova za penzionisanje, ali mi se analizama svakako bavimo. Stručnjaci prave procene kolike bi se uštede u BDP-u postigle pooštravanjem uslova za penziju i da li je to uopšte isplativo - kaže Dragi Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

U Fiskalnom savetu Srbije podsećaju da je Vlada u Fiskalnoj strategiji prihvatila da reformiše penzijski sistem i dodaju da bi prvi korak mogao biti uvođenje penala za prerani odlazak u penziju, a drugi podizanje starosne granice jer je to trend i u razvijenim zemljama.

U Fondu PIO kažu da muškarci u ovoj godini mogu u penziju sa 40 godina staža i najmanje 54 godine života, a žena sa 35 godina i 4 meseca staža i 53 godine i 4 meseca života. Iduće godine će se muškarci penzionisati sa 40 godina staža i najmanje 54 godine i 4 meseca života, a žene sa 35 godina i 8 meseci staža i 53 godine i 8 meseci života.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    26. septembar 2013 | 22:54

    I uvesti da kad neko stekne prvi uslov ide u penziju. A ne tako mator da zauzima mesto nekom ko jedva ceka da pocne da radi

  • Jarac

    26. septembar 2013 | 22:46

    Pa sta njih bole kad ce mo mi u penziju...mamu im pokvarenu

  • Vlada

    26. septembar 2013 | 22:53

    Sramota. Kod mene u firmi ovi matorci nista ne rade i nikakva korist od njih a primaju najvece plate. Radim u niskoj hitnoj. Bruka i sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA