PARAĆIN: Više od 200 radnika staklare dobilo otkaz (FOTO)

- Ljut sam na državu koja više brine o LGBT paradi nego što se bavi ovakvim slučajevima - kaže predsednik Samostalnog sindikata "Srpske fabrike stakla" Živojin Matejić

  • 6

U "Srpskoj fabrici stakla" (SFS) iz Paraćina 217 zaposlenih proglašeno je tehnološkim viškom i svi će u ponedeljak dobiti rešenja o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine od 160 evra po godini radnog staža.

Radnici koji su ostali bez posla uglavnom su radili u pogonu ručne proizvodnje stakla, koji je ugašen u februaru ove godine.

- U pitanju su nevoljnici od kojih većina ima još mnogo do penzije i oni su u pravom šoku, iako su ovako nešto mogli da očekuju. Sindikati su bili nemoćni da ma šta učine. Fabričko rukovodstvo bavi se investicijama i za brigu o radnicima tu nema mesta. Ljut sam na državu koja više brine o LGBT paradi nego što se bavi ovakvim slučajevima - kaže predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić.

Ručna proizvodnja ugašena je februara ove godine, kada je poslovodstvo naložilo prestanak rada peći za proizvodnju uložaka za termos boce. Jedan od razloga za gašenje je što je ručna proizvodnja skupa.

Ne pokriva ni sve troškove, a kamoli da stvara profit. Oko 250 radnika tada je poslato na godišnji odmor, a manji broj je raspoređen na druga radna mesta. Većina njih sada se našla na listi tehnološkog viška, mada ima i zaposlenih iz drugih pogona.

Staklara je u vlasništvu bugarskog konzorcijuma "Glas industri" i prošle godine vlasnik je nudio zaposlenima dobrovoljni odlazak uz 300 evra po godini.

- Rok je dva puta produžavan, a otišlo je 480 ljudi. Mnogi radnici su kalkulisali, očekivali su da će takvih programa biti još i da će dobiti više novca. Prevarili su se. Još tada je poslodavac najavio novu sistematizaciju radnih mesta i utvrđivanje viškova za one koji ne žele sami da odu - navodi Borivoje Jevtić, predsednik sindikata "Nezavisnost", koji je drugi reprezentativni sindikat u fabrici.

Broj radnika u SFS sada je 870, što je duplo manje nego što ih je bilo kada je "Glas industri" otkupio od "Srbijagasa" većinski paket akcija.

Jevtić kaže da su "kuloarske priče" da će u fabrici ostati samo 400 ljudi. On navodi da će biti i zapošljavanja, ali da će se primati stručni kadar koji zna da radi na novoj robotizovanoj tehnologiji koja se upravo uvodi.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marinac

    27. septembar 2013 | 13:31

    Naćiće vama posao Nikolić i Vučić, ne brinite.

  • стрептомицин

    27. septembar 2013 | 16:00

    Тако то изгледа "приватизација" и "стране инвестиције". А ви ћутите и даље и зевајте у "фарму".

  • milica

    27. septembar 2013 | 16:43

    Pa da je predsednik opstine vise brinuo za radnim mestima mogao je nesto i da uradi. Inace on je potpisao saglasnost za otpustanje pre 2 nedelje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA