• 6

PARAĆIN: Više od 200 radnika staklare dobilo otkaz (FOTO)

- Ljut sam na državu koja više brine o LGBT paradi nego što se bavi ovakvim slučajevima - kaže predsednik Samostalnog sindikata "Srpske fabrike stakla" Živojin Matejić

  • 6

U "Srpskoj fabrici stakla" (SFS) iz Paraćina 217 zaposlenih proglašeno je tehnološkim viškom i svi će u ponedeljak dobiti rešenja o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine od 160 evra po godini radnog staža.
Radnici koji su ostali bez posla uglavnom su radili u pogonu ručne proizvodnje stakla, koji je ugašen u februaru ove godine.

- U pitanju su nevoljnici od kojih većina ima još mnogo do penzije i oni su u pravom šoku, iako su ovako nešto mogli da očekuju. Sindikati su bili nemoćni da ma šta učine. Fabričko rukovodstvo bavi se investicijama i za brigu o radnicima tu nema mesta. Ljut sam na državu koja više brine o LGBT paradi nego što se bavi ovakvim slučajevima - kaže predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Ručna proizvodnja ugašena je februara ove godine, kada je poslovodstvo naložilo prestanak rada peći za proizvodnju uložaka za termos boce. Jedan od razloga za gašenje je što je ručna proizvodnja skupa.
Ne pokriva ni sve troškove, a kamoli da stvara profit. Oko 250 radnika tada je poslato na godišnji odmor, a manji broj je raspoređen na druga radna mesta. Većina njih sada se našla na listi tehnološkog viška, mada ima i zaposlenih iz drugih pogona.
Staklara je u vlasništvu bugarskog konzorcijuma "Glas industri" i prošle godine vlasnik je nudio zaposlenima dobrovoljni odlazak uz 300 evra po godini.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


- Rok je dva puta produžavan, a otišlo je 480 ljudi. Mnogi radnici su kalkulisali, očekivali su da će takvih programa biti još i da će dobiti više novca. Prevarili su se. Još tada je poslodavac najavio novu sistematizaciju radnih mesta i utvrđivanje viškova za one koji ne žele sami da odu - navodi Borivoje Jevtić, predsednik sindikata "Nezavisnost", koji je drugi reprezentativni sindikat u fabrici.
Broj radnika u SFS sada je 870, što je duplo manje nego što ih je bilo kada je "Glas industri" otkupio od "Srbijagasa" većinski paket akcija.
Jevtić kaže da su "kuloarske priče" da će u fabrici ostati samo 400 ljudi. On navodi da će biti i zapošljavanja, ali da će se primati stručni kadar koji zna da radi na novoj robotizovanoj tehnologiji koja se upravo uvodi.
(Z. R. P.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša Cvetojević

    zadržali neke sa sela i preko veze a mi iz grada možemo da sviramo u frulu

  • Pera

    Ljudi, morate da shvatite da niko nece da drzi radnika, a ovaj da ne radi, proslo je vreme socijalizma. Poslodavac jednostavno optimizira svoju proizvodnju, ne moze da ugadja vlastima, pored toga sto im plac dadzbine, da zaposljava visak radnika zarad socijalnog mira. Nego, treba se boriti da ti radnici koji rade imaju vecetplate i da se otvaraju nova zdrava radna mesta na kojima ce da se zaposli visak. Bitna je podrska drzave u otvaranju radnih mesta, ali i radnici moraju da se potrude kako bi bili konkurentniji na trzistu.

  • milica

    Pa da je predsednik opstine vise brinuo za radnim mestima mogao je nesto i da uradi. Inace on je potpisao saglasnost za otpustanje pre 2 nedelje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima