• 6

TOP 10 firmi u Beogradu, Vojvodini i centralnoj Srbiji!

Najuspešnija kompanija po poslovnom prihodu u Beogradu je EPS, u Vojvodini NIS, a u centralnoj Srbiji "Farmakom", u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića

 • 6

Najuspešnija kompanija po poslovnom prihodu u Beogradu je Elektroprivreda Srbije (EPS), u Vojvodini Naftna industrija Srbije (NIS), a u centralnoj Srbiji "Farmakom", u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića. To su rezultati publikacije TOP 500 firmi u Srbiji koju su sastavili Hypo Alpe Adria banka, kompanija Certus Cosulting i nedeljnik NIN.
EPS se upisao kao najbolja firma u prestonici sa 190 milijardi dinara prihoda, iako je napravio neto gubitak od 11 milijardi dinara. Na drugom mestu je "Telekom Srbija" sa 119 milijardi dinara prihoda i zaradom od 12,2 milijarde dinara."Delez" je prihodovao 103 milijarde dinara, ali je ostvario gubitak od 6,3 milijarde dinara.


Po prihodima se na četvrtom mestu našla "Delta" sa 57,3 milijarde dinara, a slede je "Viktorija grup" sa 55 milijardi i "Idea" sa 52,6 milijardi dinara poslovnog prihoda i neto gubitkom od četiri milijarde dinara.
Kompanija "Lukoil Srbija" postigla je prihod od 45,3 milijarde dinara u 2012. godini, ali ima minus od tri milijarde dinara.
Mobilni operater "Telenor" imao je 43,8 milijardi. Deveto mesto pripalo je kompaniji "Knez Petrol" sa 40,3 milijarde dinara prihoda i "MK grupa" sa 39 milijardi dinara prihoda.
U Vojvodini je, bez premca, najbolja kompanija NIS, koja je inače i na prvom mestu liste TOP 500 kompanija u Srbiji po prihodu. Rusi su prihodovali 234 milijarde dinara i zaradili 45 milijardi dinara u prethodnoj godini.

Daleko slabiji rezultat postigao je "Srbija-gas" sa 74,3 milijarde poslovnog prihoda i tako se našla na drugoj poziciji, ali je ova kompanija napravila i gubitak od 37,3 milijarde dinara.
Prihod od 63,1 milijardu ima "Tarket", a "Merkator-S" 59,7 milijardi. Međutim, ova druga kompanija imala je neto gubitak od 382 miliona dinara u prethodnoj godini.
"Autoritas investment" postigao je prihod od 45 milijardi dinara i nalazi se na petom mestu liste najboljih firmi u Vojvodini.  Od šestog do 10 mesta nanizale su se kompanije "Hemofarm", "RST Korporejšn", IM "Matijević", "Sunoko" i "Dijamant" koje su sve poslovale u plusu.

U centralnoj Srbiji najbolji rezultat imala je firma biznismena Miroslava Bogićevića "Farmakom", koja je upisala 54,7 milijardi prihoda i zaradu od 474 miliona dinara.
Kompanija "Fijat automobili Srbija", i pored prihoda od 40,8 milijardi dinara, u minusu je 222,3 miliona dinara. Pored "Fijata", na ovoj listi samo je još u gubitku "Železara Smederevo", koja je u dubiozi tri milijarde dinara i nalazi se na šestom mestu po poslovnim prihodima.

Treće mesto pripalo je "RTB Boru", koji je ostvario 30,6 milijardi dinara prihoda, za njim je na listi "Tigar" sa 26,1 milijardom dinara i trgovina "DIS" sa prihodom od 24,5 milijardi dinara.
"RTB Invest" i "Filip Moris" mogu da se pohvale sa prihodom od po 18,5 milijardi dinara, "Agormarket" je imao 14,7 i "Eliksir grup" 13,3 milijarde dinara poslovnog prihoda, koja je na 10 mestu liste najuspešnijih firmi u centralnoj Srbiji.
(N. S.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nn

  bitno je da su sve prodali

  2
  0

  Podelite komentar

 • N. M

  EPS ispade Beogradska firma...

  5
  0

  Podelite komentar

 • PanTop

  Najuspešniji sa tolikim gubicima? Kakvi li su neuspešni? Ili je to takmičenje za najuspešnijeg u gubicima ili se oni najbolje uklapaju u državnu politiku.

  10
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima