Uhapšen lider Zlatne zore, četiri poslanika i devet članova partije

Hapšenja su usledila nakon što je pokrenuta sveobuhvatna policijska istraga aktivnosti Zlatne zore, posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio pristalica te partije

  • 1

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos, četiri poslanika i devet članova te ultradesničarske partije uhapšeni su u Grčkoj, saopštila je danas policija. Mihaloliakos (56) je uhapšen pod optužbom osnivanja kriminalne organizacije.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uhapšena su četiri poslanika i devet članova, a među njima i portparol Zlatne zore Ilijas Kasidiaris. Zlatna zora je pozvala pristalice da protestuju ispred štaba policije u Atini, zapretivši da će "uzvratiti udarac", naveo je BBC. Agencije su ranije, izveštavajući o hapšenju Mihaloliakosa, prenele da se očekuje još naloga za hapšenje.

Hapšenja su usledila nakon što je pokrenuta sveobuhvatna policijska istraga aktivnosti Zlatne zore, posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio pristalica te partije. Zlatna zora je demantovala da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom.

Ta partija je juče zapretila da će uneti pometnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim poslanicima naložiti da istupe iz parlamenta, pošto je policija sprovela istragu o njenim aktivnostima.

"Iskoristićemo sva sredstva u skladu sa našim ustavnim pravima kako bismo odbranili političku čast... Ukoliko ova zemlja uđe u krug nestabilnosti, biće odgovorni oni koji demonizuju Zlatnu zoru, a ne mi", rekao je lider partije Nikos Mihaloliakos. Ovaj potez mogao bi da dovede do dopunskih izbora u 15 regiona širom zemlje, a usledio je pošto istražitelji nastoje da dokažu da su članovi Zlatne zore povezani sa ubistvom antifašističkog muzičara prošle nedelje, napomenula je agencija AFP.

Dopunski izbori mogli bi da ugroze koalicionu vladu premijera Antonisa Samarasa, koja ima malu većinu od 155 od ukupno 300 poslanika, dok Zlatna zora u parlamentu ima 18 poslanika.

Istovremeno, poslanici ove partije zatražili su od Vrhovnog suda da pokrene istragu o partiji PASOK i podneli su dokumentaciju o navodnim krivičnim delima administrativnih organa, istaknutih zvaničnika i poslanika koja se tiču finansijske uprave državom od 2007. do 2010. godine, javila je grčka agencija ANA.

Nakon ubistva Fisasa, grčki mediji su javili da je pet istaknutih oficira policije smenjeno sa funkcija nakon što je vlada naložila hitnu istragu o navodnim vezama Zlatne zore sa policijom i vojskom.

Ministarstvo za javni red je saopštilo da su šefovi specijalnih policijskih snaga, unutrašnje bezbednosti, odeljenja za organizovani kriminal, oružje i eksploziv i divizije za brzo delovanje, preraspoređeni na druga radna mesta dok traje istraga o navodima grčkih medija da je policija pomagala Zlatnoj zori u kriminalnim radnjama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA