Pokrenut prekršajni postupak protiv rukovodstva Ansambla Kolo

Zahtev, zasnovan na kontroli poslovanja "Kola" koju su budžetski inspektori završili u maju, podnet je 21. avgusta a njime je obuhvaćena i glavni knjigovođa Vesna Đukelić. Ona i Kuzmanović, tvrde inspektori, odgovorni su za nezakonite isplate vredne više od devet miliona dinara, kao i za još nekoliko prestupa

  • 5

Zbog niza zakonskih i finansijskih prestupa budžetska inspekcija Ministarstva finansija podnela je Prekršajnom sudu u Beogradu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Ansambla "Kolo" i bivšeg vršioca dužnosti direktora Radojice Kuzmanovića, piše portal "Pištaljka".

Zahtev, zasnovan na kontroli poslovanja "Kola" koju su budžetski inspektori završili u maju, podnet je 21. avgusta a njime je obuhvaćena i glavni knjigovođa Vesna Đukelić. Ona i Kuzmanović, tvrde inspektori, odgovorni su za nezakonite isplate vredne više od devet miliona dinara, kao i za još nekoliko prestupa.

- Ansambl "Kolo" nije sačinio plan nabavke za 2010. godinu koji je bio obavezan da sačini u skladu sa odredbama čl. 27. st. 1. Zakona o javnim nabavkama (...) ukoliko je planirao da pokreće postupak javne nabavke radi pribavljanja određenih dobara, usluga ili radova za potrebe ansambla - navodi se u zahtevu i dodaje da "Kolo" nije stavilo na uvid plan nabavke za 2010, koji je bilo dužno da sačini kada i finansijski plan.

U Zapisniku o izvršenoj kontroli, međutim, stoji da "Kolo" planove nabavki nije imalo ni za 2008. ni za 2009. godinu.

Posebno je zanimljiv slučaj sa turnejom "Kola" po Japanu u februaru i martu 2010. Tada je srpski državni ansambl održao nekoliko koncerata i za to ugovorio naknadu od osam miliona jena. Članovima ansambla je pre turneje i tokom nje isplaćeno nešto više od polovine te vrednosti, što u dinarima iznosi 3.359.789,27.

- Ovaj prihod nije iskazan na kontima Glavne knjige po povratku sa gostovanja. Isto tako, ni raspodela ovako ostvarenog prihoda nije sprovedena kroz poslovne knjige Ansambla "Kolo", odnosno u vezi sa ovim nisu sprovedena knjiženja na kontima Glavne knjige - navode inspektori.

Ono što budžetski inspektori nisu znali, a može se pronaći na sajtu japanskog organizatora turneje, kao i na sajtu ambasade Srbije u Tokiju, jeste da su predstavnici "Kola" tokom gostovanja držali i seminare i radionice. Ugovor o turneji koji je pokazan inspektorima obuhvata samo naknadu za koncerte, a može se pretpostaviti da su seminari i radionice dodatno plaćeni, mada o tome nema podataka u finansijskim izveštajima "Kola".

(Telegraf.rs / Izvor: Pištaljka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    28. septembar 2013 | 18:43

    Nemoj samo da hapsite, neko neko i da vrati pare sto ukrade. Sve lopov do lopova.

  • made in great britain

    28. septembar 2013 | 19:31

    Japanci samo rade,rade,rade...I u Japanu kreda je zasiljena i tabla ociscena. Malo su se pojedinci zaneli pa radili prekovremeno.

  • стрептомицин

    28. septembar 2013 | 20:18

    Угледали се на политички врх и "контроверзне бизнисмене" а свакако нико није осуђен, а иако јесте до затвора су само прошетали. Према томе предлог за законодавство, пустите се затвора него пкените покрадено са каматом, макар се водило на супруге, стрине, свастике, кумове или било кога без доказа о пореклу имовине. Иначе овако је само фарса. Мада у суштини народ је такав и одобрава овакве појаве и жали што они нису на њиховом месту(већина)!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA