• 5

PUPOVAC: Ko su ubice staraca nakon rata?

U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obeležena 18. godišnjica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon rata

  • 5

Predsednik SNV u Hrvatskoj  Milorad Pupovac upitao kad će biti kažnjeni odgovorni za zločine u Varivodama i Gošićima, gde je 16 Srba, uglavnom staraca, ubijeno neposredno nakon Domovinskog rata.
U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obeležena 18. godišnjica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon rata. Predsednik SNV Milorad Pupovac upitao je kad će biti kažnjeni odgovorni za taj zločin.

Aktivisti civilnih organizacija, zajedno sa porodicama stradalih, u Varivodama su posadili danas devet čempresa u spomen na devetoro ubijenih meštana. Potom je počast održana i u selu Gošići, gde je za sedmoricu ubijenih meštana otkriveno spomen-obeležje.

Na komemoraciji u Gošićima istaknuto je da je 27. avugsta 1995, nekoliko sedmica nakon vojno policijske akcije hrvatske vojske "Oluja", ubijeno sedmoro starijih osoba. Zločin u Varivodama dogodio se gotovo dva meseca nakon "Oluje", 28. septembra 1995, kada je ubijeno devet seljana. Ni za jedan od ta dva slučaja do danas niko nije odgovarao.
Pupovac je, kako je saopšteno iz SNV-a, zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih podsticali. Kada su u Hagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo je da se čuje da će počinitelji ovih zlodela biti kažnjeni. Ali kazna, naveo je, ne stiže.
U saopštenju koje su preneli hrvatski mediji, navodi se da su u Gošićima ubijeni Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56). Svi su bili civili.
U tom mestu ni u vreme Domovinskog rata, ni u vreme ubistava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.
Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijene civile pripadnici MUP-a tajno su pokopali na kninskom groblju, pod rednim brojevima 543. do 550. Istraga tog zločina nikada nije sprovedena, napominje SNV.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx011

    Dragi srpski novinari prestanite da nazivate taj rat Domovinskim!Nema ništa domovinsko u etničkom čišćenju Srba iz hrvatske.To je bio gradjanski rat i i genocid nad srpskim stanovništvom i taj prefiks mu u dajte!

  • ssss

    Njima tek slijedi podjela. Sad vise nema Srba, a oni moraju s nekim imati konflikt, jednostavno uvijek im neko smeta. Zato, zelim im srecnu podjelu na dalmaciju, slavoniju ili kako god zele.

  • Weber S

    Oni su svoje ocistili. Nemaju Srbe, nemaju ni probleme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima