Iz epruvete u Srbiji rođeno čak 1.000 beba!

Uprkos problemima koji ga prate, program besplatne vantelesne oplodnje u Srbiji do sada prošlo 7.000 parova, a država platila dve milijarde. Uloženi novac u zemlji sa belom kugom - vredi svaki dinar

  • 14

"Od 2005. godine sve o čemu sanjamo je dete. Oduzelo nam je dosta vremena dok smo otkrili problem, prošli sve preglede, testove, shvatili da nam je vantelesna oplodnja jedino rešenje. Nećemo odustati. Medicina je omogućila da parovi poput nas osete radost roditeljstva i nadam se da će nam ovaj, drugi put biti uspešan".

 

Ovako se, sa mnogo pozitivne energije i vere u dugo čekane „dve crtice" na testu za trudnoću, V. T (39) priprema za svoju drugu besplatnu vantelesnu oplodnju. Da nije programa, koji u Srbiji funkcioniše od kraja 2006. godine, parovi kojima je ova procedura jedina nada da će dobiti biološko potomstvo morali bi za svaki pokušaj da se „maše džepa" i plate više od 2.000 evra privatnim domaćim ili stranim klinikama.

 

 

Uprkos slabostima koje je ovaj program prethodnih godina pokazao, vezanim pre svega za veliki broj parova kojima je potrebna vantelesna oplodnja i nedovoljne kapaciteta ustanova (procenjuje se da u Srbiji oko 300.000 parova ima problem sa infertilitetom) i prilično rigorozne uslove da bi uopšte ušlo u program VTO, brojke pokazuju da je država korisno potrošila novac.

 

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od početka programa VTO, januara 2007, do aprila 2013. ukupno je vantelesnu oplodnju uradilo 6.999 parova, ne računajući ponavljanja. U tu svrhu fond je izdvojio preko 2,191 milijardu dinara, ali rezultat - više od 1.000 rođenih beba, u zemlji koja kuburi sa „belom kugom", ne može da se izmeri novcem.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dani

    28. septembar 2013 | 23:57

    glupane nadam se da ces na svojoj kozi osetit kako je to da nemozes decu imat. pa ce da ti prisednu glupi komentari

  • Lala

    29. septembar 2013 | 00:09

    @Milane nemam reči za izgovorene gluposti koje su izašle iz tebe. Nemaš pojma o nekim stvarima. Osećam da si jedno veliko razmaženo derište. Ne dao tebi bog da prolaziš kroz tu muku i tugu kao mnogi parovi. Zato...sledeći put prst na čelo pre nego što tako nešto izgovoriš.

  • role

    29. septembar 2013 | 00:19

    Prelepo je imati dete..i podrzavam sve parove sto se uporno trude... Ja bas i nemam srece... Naime moja devojka je godinama pokusavala imati bebu sa bivsim skoro 6god doktori su rekli da je to moguce samo vantelesnom oplodnjom mada ni to nije sigurno... Ali eto samnom se to desilo na totalno prirodan nacin..a ona zeli abortus...iz glupog razloga..jer nemoze dominirati nad amnom...pruzio sam joj sve i uvek je stavljao ispred sebe...prvo nju zbrinjavao i obezbedjivao a onda mene...novac nije problem jer pristojno zaradjujem...ali pocela je izvoljevati krive drine...prevrtljiva je...sta da radim?pomozite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA