Austrija bira parlament

Građani Austrije danas biraju novi saziv parlamenta koji će imati mandat od pet godina. Preliminarne rezultate glasanja saopštiće oko 19.30 časova ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner

  • 0

Širom Austrije jutros su počeli parlamentarni izbori, na kojima građani biraju novi saziv parlamenta. Glasačka mesta otvorena su tačno u 7 časova i oko 6,4 miliona glasača imaće prilike do 17 časova da predaju svoj glas.

Građani su pozvani da izaberu novi saziv parlamenta sa mandatom od pet godina i time postave smernice za sastav nove vlade.

Za 183 poslanička mesta u parlamentu na nivou Austrije bore se dosadašnje parlamentarne Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Vernera Fajmana, Narodna partija (OVP) vicekancelara Mihaela Špindelegera, Slobodarska partija (FPO), Zeleni, Savez za budućnost Austrije (BZO), kao i “Tim Štronah”, Neos, Komunistička partija (KPO) i Pirati.

Izborni cilj SPO je da ostane na prvom mestu, što bi, prema istraživanjima trebalo da uspe. OVP se bori za prvo mesto i preuzimanjefunkcije kancelara, ali istraživanja ukazuju da ova stranka može pasti čak i na treću poziciju, ukoliko FPO uspe da mobiliše svoje birače i pridobije nove glasače, na šta ukazuju procene.

Takođe i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe naglašavao je tokom predizborne kampanje da želi da postane kancelar i da namerava da osvoji više od 20 odsto koliko mu se trenutno prognozira.

 

Stranka Zelenih volela bi da osvoji 15 odsto, što je za oko pet odsto više nego na prošlim izborima 2008.godine.

"Tim Štronah“, koji je, na osnovu prelaska poslanika iz BZO, već bio prisutan u parlamentu, prema istraživanjima, ućiće sigurno u novi saziv kao peta politička snaga. Veoma zanimljivo će biti da li će BZO i Neos preći cenzus od četiri odsto, a to je bitno i u pogledu formiranja buduće vlade.

Preliminarne rezultate glasanja saopštiće oko 19.30 časova ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ukoliko ishod bude tesan konačnu odluku mogli bi doneti ovaj put glasovi predati putem pošte, koji će biti izbrojani u ponedeljak, a konačan rezultat saopšten u četvrtak. Više od deset odsto, to jest 668.658 zatražilo je glasačke listiće, kako bi glasalo putem pošte, što je novi rekord.

Nakon izbora vlada, u utorak podnosi ostavku predsedniku Austrije Hajncu Fišeru, koji će je prihvatiti i istovremeno naložiti da ista nastavi poslove do polaganja zakletve nove vlade. Zatim će predsednik Fišer obaviti razgovore sa glavnim kandidatima partija, a potom će jednom od njih dati mandat za formiranje vlade.

Inače rezultati izbora biće ozvaničeni 16.oktobra, a novi saziv parlamenta moćiće da zaseda prvi put 29.oktobra, mesec dana posle izbora kada treba da se odrzi konstitutivna sednica. Kada će biti uspostavljena nova vlada zavisiće pre svega od ishoda izbora, a od 1945. je vlada formirana u proseku za 59 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA