• 24

POSTAJEMO MANJINA U SVOJOJ ZEMLJI: U 1.500 naselja se ne rodi nijedno dete!

Po broju živorođene dece i natalitetu naša zemlja je na poslednjem mestu u Evropi, dok su se za poslednjih nekoliko decenija, na primer, Albanci uvećali 700 odsto, Turci 400 odsto, a Bugari za 38 odsto

 • 24

Građani Srbije neprekidno već 23 godine češće idu na sahrane nego na babine. Veći broj umrlih uporno nadmašuje broj rođenih, što je dovelo do toga da smo po stopi mortaliteta - prva zemlja u Evropi. Sliku za nijansu popravlja svega osam opština u kojima je, prema poslednjim podacima, zabeležen pozitivan prirodni priraštaj, iako je reč o statističkom izuzetku, koji nas neće spasti demografskog sloma.
Kolevke su se prošle godine najviše ljuljale u Beogradu - Grockoj, Zvezdari i Surčinu, Novom Sadu, Sjenici, Novom Pazaru, Tutinu i Preševu. Prema rečima Gorana Peneva, iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, stope u ovim opštinama takođe su preniske, pa suštinski nisu pravi izuzetak.

- "Pozitivne“ brojke neprimetno su male da bi se mogao tražiti neki ozbiljniji, dublji razlog ili model koji bi trebalo kopirati, već su slučajnost. U Novom Sadu je ta stopa 1,4 promila, a razlog je što je to univerzitetski centar, u koji po pravilu dolazi mnogo mladih, pa su te migracije uticale na statistički podatak - kaže Penev.
Kako Penev ističe, što se tiče beogradskih opština, razlog treba tražiti u tome što je Surčin prigradsko naselje, a Zvezdara takođe ima obodne delove u kojima je cena stanova niža, pa je doseljavanje bilo veće. Ipak, i ta stopa je nešto preko nule, pa nije značajna kao pokazatelj.

- Što se tiče Novog Pazara, koji beleži pozitivan prirodni priraštaj, razloge treba tražiti u kulturnom obrascu. Ne isključivo religijskom, jer i Romi su takođe poznati po velikom broju dece, već kulturnom - kaže Penev.
Religija, kulturne specifičnosti i običaji čine Novi Pazar, Tutin, Sjenicu i Preševo opštinama u kojima je demografski trend različit u odnosu na ostatak Srbije. U njima je većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo, kome je svojstven veći broj dece.
Međutim, ovih osam opština samo su retke tačke na demografskoj mapi Srbije, jer u čak 1.500 naselja godišnje se ne rodi nijedno dete. Koliko je situacija alarmantna pokazuju i podaci da je oko 1.600 sela gotovo potpuno napušteno, 700 naselja ima manje od 100 žitelja, a da je čak stotinu njih sa manje od pet stanovnika. Predviđanja su još gora: u narednih 15-20 godine promaja bele kuge oduvaće još 1.200 naselja.
Tako smo za poslednjih deset godina ostali "kraći“ za 500.000 ljudi. Po broju živorođene dece i natalitetu naša zemlja je na poslednjem mestu u Evropi. Dok su se za poslednjih nekoliko decenija Albanci uvećali 700 odsto, Turci 400 odsto, Bugari za 38 odsto, Rumuni i Grci za 35 odsto, Srbi su među ovim zemljama jedini narod koji izumire.
- Pravac u kom sve ovo vodi je da će kroz nekoliko decenija Srbi postati manjina u svojoj zemlji - kaže dr Gordana Živković, stručni saradnik Instituta za evropske studije. - Demografski eksperti prognoziraju da će ovim tempom Srbi kao narod za 500 godina - izumreti.
Uporedni podaci pokazuju da je svaki drugi Albanac, a tek svaki četvrti Srbin mlađi od 19 godina. Stanovnici iznad 65 godina su čak 2,5 puta brojniji od mladih. To ne čudi, jer na svaki brak u Srbiji dolazi 0,88 odsto dece.

- U ratovima smo izgubili četiri miliona ljudi, poslednjih decenija dva miliona se prelilo u dijasporu, a od Drugog svestkog rata tri Srbije su ubijene abortusima - kaže dr Živković. - Trenutno smo najstarija nacija u Evropi. Do 2030. godine, ako se nastavi ovakva stopa negativnog prirodnog priraštaja, Srbi će činiti 50 odsto stanovništva Srbije.
Razloge, kako kaže, treba tražiti u nedovoljnom rađanju, jer je Srbija već 50 godina ispod okvira proste reprodukcije. Drugi razlog je emigracija koja je pojačana od devedesetih. Uz to, 800.000 majki ne može da rodi zbog neplodnosti protiv koje se bore medicinskim putem. Ekonomski faktor je u Srbiji neizbežan. Dramatičan je podatak da je između 10 i 20 odsto žena u reproduktivnom periodu napustilo Srbiju i decu rodilo u inostranstvu.
Jednostavan odgovor na pitanje kako ublažiti demografsko propadanje Srbije, prema oceni stručnjaka, ne postoji.
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mica

  Evo hocu rodicu trece, cim nadjem stalan posao, posto sam zbog druge trudnoce ostala bez njega

  109
  3

  Podelite komentar

 • tex

  A pitate li s zasto je to tako?! Pa u Srbiji kad zena ostane trudna a zaposlena je gubi posao ako je kod privatnika, ako je u drzavnoj firmi smanjuje joj se ionako mala plata za 30%. Podhitno ZAKON ZA ZASTITU TRUDNICA!!!!

  91
  3

  Podelite komentar

 • murinjo

  Samo da se odrzi Parada! To je buducnost....

  83
  17

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima