• 2

Oprez prilikom zapošljavanja u inostranstvu

Stručnjaci za građevinarstvo kažu da su radnici u toj privrednoj grani često nezaštićeni i obespravljeni u inostranstvu. Ministarstvo rada upozorava da se vodi računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju

 • 2

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije apelovalo je na sve koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju i da li agencija ima odobrenje za takav rad.
Stručnjaci za građevinarstvo kažu da su radnici u toj privrednoj grani često nezaštićeni i obespravljeni u inostranstvu, ali i da država snosi deo odgovornsti zbog duplog oporezivanja radnika koji se obično angažuju na "crno", a naročito u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Državni sekretar Zoran Martinović rekao je da je neophodno da građani pre odlaska na rad u inostranstvo provere da li je u ugovoru koji potpisuju obezbeđena zaštita propisana Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.
To se odnosi na dozvolu za rad, troškove opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti, troškova prevoza, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, o uslovima života...
- Ne preporučuje se odlazak na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita, kao ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike - kazao je Martinović.
On je rekao da se predstavnici ministarstva obaveštavaju preko diplomatsko-konzularnih predstavništava o zloupotrebama poslodavaca u tim zemljama.

Prema njegovim rečima, Agenciji za zapošljavanje koja obavlja poslove zapošljavanja u suprotnosti sa zakonom oduzima se dozvola za rad na tri godine uz novčanu kaznu ukoliko se ispostavi da je načinila zloupotrebe u radu.
Martinović je rekao da postoje 62 privatne agencije za zapošljavanje koje imaju licencu za rad.
Član Odbora Građevinske komore u osnivanju Goran Rodić rekao da Srbija jedino sa Nemačkom ima sporazum o detašmanu, dok u ostalim zemljama građevinari često imaju probleme.
- Na primer, u Rusiji je mnogo naših radnika angažovano "na crno", preko takozvanih "goniča radne snage". U većini slučajeva radnici nemaju socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje, a pitanje je da li ih uopšte isplaćuju - istakao je Rodić.
Srpski radnici angažovani u Rusiji, na Bliskom istoku, u Južnoj Americi i drugim delovima sveta uglavnom ne prijavljuje neprijatnosti na radu u inostranstvu plašeći se da im neće biti isplaćen novac.
Inače, Srbija godišnje ima oko 2.500 detašmana za rad u Nemačkoj, a samo u Moskvi radi oko 20.000 građevinskih radnika iz Srbije.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivkarik

  I ovde nemaju zdravstveno,penziono,socijalno...Bolje resite u ovoj zemlji te probleme, jer ispada da vecina gradjana Srbije radi na crno. A tin agencijama drzava je dala dozvolu za rad. Cela moja familija radi u Rusiji i sve je odlicno organizovano, ne brinite za tudje, brinite za svoje.

  24
  0

  Podelite komentar

 • Crnogorac

  Ivkarik potpuno si u pravu,i ja sam u rusiji,samo u tyumenu ima preko 3000 nasih radnika i svi relativno primaju redovno plate,

  5
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima