• 24

BEDA U POŽAREVCU: Kupuju krompir i jabuke na komad

- U poslednja dva-tri meseca neki kupci sve češće, umesto pet ili deset jaja, traže samo dva ili tri komada, koja plate 24, odnosno 36 dinara. Dešava se da kupuju i samo pola vekne hleba, iako je on kod nas relativno jeftin i košta 28 i 30 dinara - kažu u prodavnicama u ovom gradu

  • 24

Iako Požarevac zvanično ne pripada siromašnim opštinama, poslednjih meseci sve je primetniji pad standarda kod pojedinih kategorija građana. To najbolje vide aktivisti Crvenog krsta, jer im se svakodnevno javljaju novi korisnici Narodne kuhinje, ali i trgovci u prodavnicama, pekarama i na pijacama.
- U poslednja dva-tri meseca neki kupci sve češće, umesto pet ili deset jaja, traže samo dva ili tri komada, koja plate 24, odnosno 36 dinara. Dešava se da kupuju i samo pola vekne hleba, iako je on kod nas relativno jeftin i košta 28 i 30 dinara. Čak se i suve kosti sve teže prodaju, mada kilogram košta samo 200 dinara - kažu u samoposluzi u Lameli, u centru grada.

U komšijskoj pekari imaju slična iskustva, jer se dešava da im sve češće stariji sugrađani, ali i oni srednjih godina, traže pecivo od juče, po sniženoj ceni. Slično je i na zelenoj pijaci, gde se sve manje kupuje na kilo, a sve više na par stotina grama.

- Sve češće imamo kupce, mahom penzionere, koji kupuju samo ono najjeftinije, oštećeno voće, pa čak i njega ne kupe za kilogram, već uzmu pola kila. Sve češće kupuju i po pola kilograma ili 300 grama pasulja, koji je nekad redovno prodavan na kilo. Ipak, tako nešto nas ne čudi toliko, jer se dešavalo i ranije, ali smo prilično iznenađeni što nam poneki sad traže da im izmerimo samo dva-tri krompira ili par jabuka. Toga do sada nije bilo, pa je jasno da ljudi sve teže žive - kaže Vojislav Živković, prodavac na požarevačkoj zelenoj pijaci u centru grada.
U Narodnoj kuhinji Crvenog krsta trenutno se hrani oko 700 socijalno ugroženih Požarevljana, od kojih 50 odsto čine deca starosti do 15 godina. Ipak, sudeći prema molbama ostalih ugroženih građana, realan broj korisnika Narodne kuhinje trebalo bi da bude bar trostruko veći.
(D. K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    Požarevačka pijaca je nekada slovila za jeftinu a danas je među skupljim pijacama a na pijaci sve sami nakupci .

  • Dusan

    Prioriteti. Za to se nema, a za more svakog leta i cigarete i alkoholisanje svaku noc? Za to da. I u dzepu mobilni od 500e.

  • lidija vujic

    Pero!!! Ogromna je razlika kad kupujes na komad jer tako zelis i kad kupujes na komad jer tako moras!!! Ovde se govori o ovom drugom! I ja sam iz Pozarevca i surovo, ali istinito da je moj otac dobio penziju 11.000 dinara, a izdrzava suprugu i sebe! Kako??? Nemam pojma, videcemo!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima