• 11

APSURD: Dug za porez od 3 godine zastareva?

Svi dužnici pre nego što krenu da plate svoje obaveze trebalo bi da provere da one nisu zastarele. Jer, ukoliko je to slučaj, neće morati da ih plate, ali samo ako se na to pozovu. Ukoliko, ipak, ispune obavezu koju je davno trebalo, neće imati pravo na povraćaj novca

  • 11

Napraviš dug, ne plaćaš ga tri godine i onda ti ga država oprosti? Zvuči kao na filmu, ali nije − to je u Srbiji stvarnost.
Naime, ovih dana dosta građana dobilo je opomene za neplaćeni porez na imovinu. Ponegde su rešenja stigla za neke godine koje smo davno zaboravili. A kada se kamata ne plaća dve-tri ili više godina, dostigne astronomske iznose koji su uglavnom veći od osnovne poreske obaveze.

Dobra vest za sve one koji su iz bilo kojeg razloga izbegli tu vrstu plaćanja je da možda i ne treba da izmire obaveze. Jer ono što nije plaćeno za porez zastareva za tri, pet ili deset godina, zavisi od okolnosti. Zato bi svi okasneli dužnici pre nego što krenu da plate svoje obaveze trebalo da provere da one nisu zastarele. Jer, ukoliko je to slučaj, neće morati da ih plate, ali samo ako se na to pozovu. Ukoliko, pak, ispune obavezu koju je davno trebalo, neće imati pravo na povraćaj novca. Tada se smatra da je dužnik dobrovoljno ispunio ono što mu je bila obaveza. Zato poreske službe, od lokalnih do republičkih šalju opomene. Kase su nam večno prazne na svim nivoima pa svaki dinar dobro dođe.
Apsolutni rok zastarelosti iznosi deset godina i važi za sve obaveze, pa i poreske.
Srećom po poreske dužnike, ima i kraćih rokova. Po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, pravo bilo koje poreske uprave na utvrđivanje poreza zastareva za tri godine. Ukoliko obaveza nije utvrđena u tom roku, nema naknadnih rešenja.

Kao početak roka za zastarelost uzima se ona godina u kojoj su nadležni bili dužni da donesu rešenje. Međutim, stranka je obavezna, ukoliko to nije učinila, da plati obaveze za dve godine između roka zastarelosti i dana kada se porez plaća.
Pravo Poreske uprave da naplati porez zastareva za pet godina. Na to je nedavno podsetio i direktor PU Srbije Ivan Simič kada je obrazlagao naplatu poreza od bogataša. Porez koji, recimo, nije plaćen 2007. definitivno je zastreo. Baš kao i zatezna kamata za tu staru oobavezu.
Poseban tretman imaju porezi za koje su obveznici dužni da podnesu poresku prijavu. Ukoliko to ne učine u skladu s propisima i tako izbegnu da plate porez, rok za podnošenje prekršajne prijave produžava se još pet godina. Zastarelost nastupa tek nakon tog roka.
Kada sabere sve to, stranki koja je primila rešenje često nije najjasnije u koju kategoriju sebe da svrsta. Zato nije čudo što nam strani eksperti za pitanja poreza sve češće predlažu da se više angažujemo oko uvođenja institucije poreskog savetnika. Dok to ne postane uobičajeno, tu su advokati. Koliko mogu pomoći, najbolje govori slučaj jednog poznatog domaćeg biznismena. On i njegov kompanjon oslobođeni su optužbe za utaju poreza zbog zastarelosti, iako su prikrili 2,6 miliona dinara prihoda u svojim kockarnicama.
(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    Moj čamac je službeno odjavljen 2009 godine , a meni i danas stižu opomene za neplacenu gradsku taksu za držanje čamaca i splavova na vodi. Dug je nastao navodno 2007 i 2008. Kada sam pokušao da se pozovem na zastarelost , u poreskoj upravi ,koja je nadležna za naplatu, rečeno mi je da svaka OPOMENA koju dobijem prekida period zastarelosti. Da li je to tačno i da li moram da platim dug stariji od deset godina.

  • vule

    Nasledio sam imovinu sa dugom od 60 000 din. trebao bih sto pre da odem i podnesem zahtev za zastaru, ispravite me ako gresim?

  • igor

    Ako je tako, onda je odlicno. Imam neki mali dug, pausal nisam placao jer nisam ni znao kako ide procedura. Zbog tog bednog duga koji nisam isplatio mi je propao Stojer iz Nemacke 500 i malo vise evra, deciji dodatak za dete za 5 godina... Mislim da je tim putem skinut moj dug. Srecom nisam auto registrovao na mene, vec na oca koji je invalid, pa imam privilegije pri registraciji, parking... Eto da i nesto lepo covek cuje u Srbiji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima