• 18

Srbi troše struju više od građana EU

Naša domaćinstva za grejanje iskoriste duplo više energije nego što to čine prosečni žitelji Evrope. Stanovi bez izolacije, pa više od polovine kilovata ode na zagrevanje domaćinstava

  • 18

Prosečni potrošač u Srbiji iskoristi dva i po puta više energije nego Danac. Samo za grejanje u našoj zemlji potroši se godišnje 220 kilovat-časova po kvadratu, dok je u Danskoj specifična potrošnja toplotne energije svega 96 kilovat-časova po metru kvadratnom.
Iako po stanovniku trošimo manje struje, gasa i nafte od Evropljana, kada se potrošnja uporedi sa razvojem privrede - ona je četiri puta veća od proseka EU.

- Imamo velike probleme zbog stambenih objekata koji su građeni sedamdesetih godina prošlog veka, bez adekvatne termoizolacije - kaže Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike i dodaje:
- Tako objekti koji su u istom periodu građeni u Nemačkoj imaju potrošnju od 150 kilovat-časova po kvadratu godišnje, dok u Srbiji takve zgrade troše oko 190. Ipak, novije nemačke zgrade troše trećinu manje energije nego stare, dok je naša potrošnja i dalje velika - dodaje on.
Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i četiri puta više od proseka u zemljama EU. Čak i na javnu rasvetu potrošimo duplo više energije.
- Moramo da promenimo način korišćenja energije u industriji, ali i saobraćaju, a posebno u domaćinstvima - dodaje Mrakić.
(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasha

    Mi po kucama nemamo centralno grejanje,kuce nam nisu dobro izolirane,nemamo opciju grejanja na gas kao u eu.Ljudi moraju da se greju,kad placaju visoku cenu elektricne energije,imaju pravo i na veliku potrosnju.A da nepricamo o tome koliko nemamo struje,koliko radova ,pa od malo jace kise i grmljavine odmah nestane struja.

  • Zorica

    Ministarstvo energetike bi trebali doneti zakon za svako domačinstvo. Svako ko potroči više od dozvoljene potrošnje naplatiti mu troduploo-. Ako nema da plati lepo konsfikovati stvari, kuću, kola.D ne razumem ni te osobe koji troše državno a ne plate. Struja u Srbiji je najeftinija i trebala bi poslupeti. Moraću da izađem na ulici da tražim svoja građanska prava za poskupljenje struje :D

  • Niko bitan

    Jel to najava za pozkupljenje struje? Sad ce zima, grota je da ne poskupi! Trebace vam za letovanje ozimus, posto ste letos isli na zimovanja!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima