Srbi troše struju više od građana EU

Naša domaćinstva za grejanje iskoriste duplo više energije nego što to čine prosečni žitelji Evrope. Stanovi bez izolacije, pa više od polovine kilovata ode na zagrevanje domaćinstava

  • 18

Prosečni potrošač u Srbiji iskoristi dva i po puta više energije nego Danac. Samo za grejanje u našoj zemlji potroši se godišnje 220 kilovat-časova po kvadratu, dok je u Danskoj specifična potrošnja toplotne energije svega 96 kilovat-časova po metru kvadratnom.

Iako po stanovniku trošimo manje struje, gasa i nafte od Evropljana, kada se potrošnja uporedi sa razvojem privrede - ona je četiri puta veća od proseka EU.

- Imamo velike probleme zbog stambenih objekata koji su građeni sedamdesetih godina prošlog veka, bez adekvatne termoizolacije - kaže Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike i dodaje:

- Tako objekti koji su u istom periodu građeni u Nemačkoj imaju potrošnju od 150 kilovat-časova po kvadratu godišnje, dok u Srbiji takve zgrade troše oko 190. Ipak, novije nemačke zgrade troše trećinu manje energije nego stare, dok je naša potrošnja i dalje velika - dodaje on.

Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i četiri puta više od proseka u zemljama EU. Čak i na javnu rasvetu potrošimo duplo više energije.

- Moramo da promenimo način korišćenja energije u industriji, ali i saobraćaju, a posebno u domaćinstvima - dodaje Mrakić.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bata-Nis

    29. septembar 2013 | 22:59

    Pa normalno da trosimo kad je napon koji nam daju ispod proseka tako da automatski se i potrosnja povecava.

  • Damjan

    29. septembar 2013 | 23:16

    Ima tu malo vise faktora zbog kojih mi trosimo puno struje i pored kuća bez izolacije tu su kućanski aparati koji se kod nas prodaju a nemogu se prodavat ni u jednoj ozbiljnijoj drzavi jer nezadovoljavaju standard o potrosnji, zatim lose elektro instalacije kako u javnom tako i u privatnom sektoru pa umjesto 220 volti mi imamo napon od 190-200 volti sto znatno povecava potrosnju struje.

  • Niko bitan

    29. septembar 2013 | 23:13

    Normalno kad je napon zimi ispod 180v, a i uredjaji po stanovima i kucama su uglavnom od pre hrista pa trose mnogo vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA