• 2

ZBOG PREVIŠE NEŽENJA: Kina ukida politiku jednog deteta?

U ovoj zemlji se na 100 devojčica rodi 130 dečaka i u mnogim selima je sve više neoženjenih muškaraca, što je navelo kinesku vladu da razmisli o ukidanju politike jednog deteta

 • 2

Novo kinesko rukovodstvo razmatra mogućnost ukidanja politike jednog deteta i tradiciju po kojoj dečaci vrede više od devojčica,  a koja je dovela do toga da će 2020. godine Kina imati 30 miliona neženja.
Favorizovanje muške dece ima kulturološke, socijalne i čisto ekonomske razloge, jer imaju veće šanse za zaposlenje i za njih se ne plaća miraz. Na 100 devojčica rodi se 130 dečaka, pa je u mnogim selima sve više neoženjenih muškaraca.

Tridesetpetogodišnji Đi Čengong pripada siromašnijem sloju stanovništva, što mu dodatno otežava pronalazak žene.
- Istina je da sam pod pritiskom. Ima kandidatkinja, ali moja finansijska situacija je beznadežna. Bez muškog deteta u porodici nema produžetka loze - kaže Đi.

Kineska vlada svesna je ozbiljnosti problema, ali teško izlazi na kraj sa sve većim brojem ilegalnih abortusa. Novinarka i naučnica Mara Hvistendal kaže da je značajno povećan broj selektivnih abortusa.
- Želja za muškim detetom i dalje je velika. Razvoj tehnologija omogućio je da se na vreme sazna pol deteta, pa je broj selektivnih abortusa u Kini znatno povećan u poslednjih dvadesetak godina - objasnila je Hvistendalova.
Kinu muči i ubrzano starenje populacije, što ugrožava dugoročni ekonomski rast zemlje. Kineske vlasti zbog toga raznim manifestacijama i grupnim venčanjima žele da ohrabre uspešne, samostalne žene da, umesto o karijeri, više razmišljaju o porodičnom životu. Đi Čengong smatra da bi i država trebalo da ima ulogu u upoznavanju žena i muškaraca.
- Vlada bi trebalo da pomogne neoženjenim muškarcima da stupe u kontakt sa ženama iz drugih kineskih gradova i provincija. Neke moje komšije su već u poznim godinama, a još se nisu oženili - predlaže Đi.
Zbog demografskih problema, novo kinesko rukovodstvo razmatra postepeno ukidanje politike jednog deteta. Razlozi su, pre svega, ekonomski, jer bi zbog smanjenja broja radno sposobnog stanovništva primat na svetskom tržištu rada uskoro mogli da preuzmu Indija, Bangladeš i druge azijske zemlje.
(Telegraf.rs / Izvor:RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • zozza

  Od svih zemalja na svetu da se razmatra demografski problem jedne Kine?? Pa imaju 1.4 milijarde ljudi, 30 miliona nezenja je zanemarivih 2%. Ne verujem da ce odumreti.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Vlada

  Sada ce da se preplavi zemlja

  1
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima