• 15

Šta vas sve čeka kada vam pauk odnese kola

U Srbiji se plaća kazna od 6.000 do 9.000 dinara za vozila težine od 801 do 1.330 kilograma, a tu spadaju "jugo", "punto klasik" , "reno megan 2" i "opel astra"

 • 15

Pronaći parking-mesto u Beogradu decenijama je noćna mora vozača. Još veća agonija nastaje kada automobil "na sekund" parkirate na nedozvoljenom mestu i pauk ga odnese.
U Srbiji cene odnošenja nepropisno parkiranih vozila nisu menjane već četiri godine, a regulisane su odlukom Vlade Srbije od 24. decembra 2009. godine, prema kojoj se naknada za nepropisno parkiranje utvrđuje u zavisnosti od težine automobila, ali i težine samog prekršaja.

Možda će vas iznenaditi podatak da je u Beogradu u poređenju sa ostatkom Srbije "pauk" najjeftiniji - pošto je leta 2010, kako su tada objavili mediji, bivši gradonačelnik Dragan Đilas insistirao da kazne za odnošenje nepropisno parkiranih vozila budu smanjene.
Pre nego što se upustite u računicu koliko bi vas koštao ovaj prekršaj u zavisnosti od težine vašeg "ljubimca", imajte u vidu da se na sve navedene iznose dodaje i mandatna kazna od 5.000 dinara koju plaćate MUP-u.

Za vozila do 800 kilograma u većini gradova Srbije propisana kazna za klasične prekršaje na za to nepredviđenom mestu je 5.000 dinara, a ako napravite teži prekršaj i parkirate se na mestu predviđenom za invalide, na zelenoj površini, pešačkom prelazu, žutoj traci ili tramvajskim bašticama, na primer, moraćete da platite kaznu od 6.000 dinara. U Beogradu je taj iznos nešto niži i kreće se od 3.000 (za običan prekršaj) do 5.000 dinara za teže prestupe.
Dvostruko većim iznosom bićete kažnjeni ako vaš automobil bude odnet sa rezervisanih parking-mesta za invalide, pešačkih prelaza (označenih delova kolovoza namenjenih za prelazak pešaka preko kolovoza), žutih traka rezervisanih za saobraćaj javnog gradskog prevoza, tramvajskih baštica, biciklističkih staza, sa rezervisanih parking-mesta za određene korisnike, trgova, sa popločanih trotoara i ostalih popločanih površina, iz ulica pešačkih zona i zona škola, sa rampi i prostora namenjenih za kretanje invalida i lica sa posebnim potrebama.
Takođe, vozilo će vam biti uklonjeno sa trotoara ako je parkirano tako da ne ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, sa kolovoza i trotoara u zoni javnih garaža i parkirališta sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom, sa javnih, zelenih površina, kolskih prolaza i garaža, kao i sa mesta na kome bi se onemogućio ili otežao pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu (do 10 kilometara udaljenosti)

U tu, najjeftiniju klasu ne spada gotovo nijedno od vozila koja saobraćaju po Beogradu, jer već "jugo" premašuje tu težinu.
Sledeća grupa vozila za koje se u Srbiji plaća kazna od 6.000 do 9.000 dinara u zavisnosti od prekršaja su vozila mase od 801 do 1.330 kilograma, pa tu spada "jugo" koji ima između 820 i 920 kilograma, "punto klasik" koji je, u zavisnosti od opreme, težak od 850 do 1.050 kilograma, "reno megan 2" i "opel astra" sa po 1.300 kilograma. Beogradske "povlašćene cene" za ovu grupu vozila iznose od 4.415 do 8.830 dinara.
U treću, skuplju grupu od 1.331 kilogram do 1.900 kilograma već spadaju porodična vozila. Na primer "opel zafira B" je na granici sa težinom od 1.320 do 1.560 kilograma, "audi" A6 težak je od 1.500 do 1.800 kilograma, a "tojota lend kruzer" oko 2.000 kilograma. Ako vaš automobil pripada ovoj grupi za nepropisno parkiranje u Novom Sadu ili Nišu platićete 9.000 za običan prekršaj, a ako ste zauzeli mesto invalida ili parkirali na pešačkom, kazna iznosi 13.500. Beograđani će za isti prekršaj platiti 6.622, odnosno 13.245 dinara.

Za terenska vozila, džipove na primer, koji spadaju u četvrtu grupu vozila koja premašuju 1.900 kilograma, za nepropisno parkiranje i odnošenje paukom u Srbiji ćete platiti od 13.500 do 20.250 dinara, a u Beogradu 9.933, ili u "težem slučaju" - 19.867.
Kada se podvuče crta - najjeftinije što možete da prođete - ako vozite "juga", za "najobičniji prekršaj" zbog kog vas odnese pauk u Beogradu, platićete 9.415 dinara, a u ostalim gradovima 11.000 dinara.
U PR službi "Parking servisa" kažu da je njihova osnovna funkcija da uspostavljaju komunalni red i da su dvostruko više kazne u slučajevima težih prekršaja nepropisnog parkiranja i određene da ne bi došlo do haosa u saobraćaju.
Bilo kako bilo, svaka kazna koja u današnje vreme stigne na naplatu građanima Srbije više je nego basnoslovna, ali ne treba prevideti ni onu drugu dimenziju priče - pravila se moraju poštovati, a u saobraćaju je, i kad se ne prave prekršaji, popriličan haos.

Zbog toga nema dileme - "pauk" mora da postoji, ali je pitanje da li su cene prilagođene trenutku u kom živimo, kao i da li je sistem "razreda" dobro napravljen.
Iskustva u regionu su "šarena". Zagreb, na primer, ima isti sistem kao Beograd, pa je tamo za vozila mase veće od 800 kilograma potrebno platiti kaznu od 500 kuna ili 7. 600 dinara.
Sa druge strane - u Republici Srpskoj plaća se po "kilometru" pa je tako, ako pauk vaše vozilo prevozi do dva kilometra do mesta skladištenja, cena 40 KM (2.400 dinara), od dva do deset kilometara cena je 60 KM (3.600 dinara), a za udaljenost veću od 10 kilometara cena je 90 KM (5.400 dinara).
U Podgorici je, prema podacima komunalne policije, kompletan ceh za odnošenje nepropisno parkiranog vozila 50 evra.
U Makedoniji se za odnošenje paukom naplaćuje do 60 evra, u Sloveniji cena je od 40 do 200 evra, u zavisnosti od težine prekršaja.
(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragan

  Najveca parking mafija je definitivno u Leskovcu. Pauk mi je odneo Golfa 5 i ojadili su me za 17000din. Pisite malo za Leskovacku parking mafiju!

  39
  0

  Podelite komentar

 • Boki

  Ja ne razumem svrhu odnosenja automobila, osim onih koja ugrozavaju bezbednost i prave zastoj. Ako je auto parkiran tako da ne ometa cirkulaciju saobracaja, onda je dovoljno napisti kaznu. Pauk sigurno ne moze da odnese sva nepropisno parkirana vozila, tako da treba odnositi samo najbahaije slucajeve ... Jos jedan bezobrazluk su napustena vozila koja niko ne dira...

  33
  0

  Podelite komentar

 • zoki

  U Kotoru je bio jedan pauk,i kada je digao keca, mestani uzeli i zapalili...

  30
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima