MEKSIKO SITI: Najsmrdljiviji grad na svetu (FOTO)

Vlasti Meksiko Sitija su u borbi protiv smrada krenule u akciju izgradnje tunela i tri fabrike bio-gasa, kako bi se rešio problem neugodnog mirisa koji se širi po celom gradu

  • 1

Prvi utisak kada stignete u Meksiko Sitiji je nesnosan smrad koji se oseti već po izlasku iz aviona, i potiče od loše održavane kanalizacije, zbog čega vazduh gotovo uvek ima miris septičke jame.

Ova metropola u Meksiku ima zvanično 20 miliona stanovnika, što je daleko veći broj ljudi od onog kom je prilagođen kanalizacioni sistem izgrađen pre više od 50 godina. Sistem trenutno prerađuje više od 50.000 litara kanalizacione vode svake sekunde, što je dovoljno da se napuni po jedan olimpijski bazen svakog minuta.

Stručnjači se slažu u konstataciji da su izvor smrdljivog vazduha, u nekim delovima grada, prenatrpane kanalizacione cevi. Da stvar bude gora, gradske pumpe vuku velike količine vode iz podzemnih cevi i to je razlog zbog čega neka naselja propadaju lagano u zemlju.

Gradski zvaničnici su u potrazi za rešenjem neugodnog smrada koje će pomoći i smanjenju rizika od velikih poplava. Godinama su pokušavali da pronađu rešenje, ali bez uspeha. Gradonačelnik Migel Mensera predlaže 135 miliona dolara vredan plan izgradnje tri fabrike bio-gasa u kojim bi se otpad reciklirao. Do sad je izgrađen široki kanalizacioni tunel od 10 kilometara, od predviđena 62, i koštaće najmanje 15 milijardi dolara kada bude gotov.

Fabrike bi trebalo da budu gotove do 2018. i recikliraju 12.500 tona otpada, koliko se dnevno proizvede u Meksiko Sitiju.

Da bi se zaštitili od smrada, šetači i biciklisti nose hirurške maske, a ulični prodavci na obližnje šahtove stavljaju kese i kartone da bi barem malo ublažili širenje smrada.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA