Ljudska prava temelj društva

Pravni okvir zemlje prilagoditi životu građana, po meri ljudskih prava, kaže predsednica Skupštine Srbije

  • 0

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da ni najstriktnije poštovanje ljudskih prava ne polarizuje civilizovani svet, a da najviše zakonodavno telo ima obavezu da pravni okvir zemlje prilagodi životu građana, po meri tih prava.

- Živimo u svetu koji dominantno karakteriše ideja da je ultimativna vrednost čovek, jer je svaki napredak smislen jedino ukoliko, makar posredno, daje novi kvalitet životu pojedinca. Ljudska prava su temelj društava kojima težimo i zato ni najstriktnije poštovanje ljudskih prava ne polarizuje civilizovani svet, naprotiv - poručila je Slavica Ðukić Dejanović.

Predsednica parlamenta je, otvarajući dvodnevni Međunarodni stručni seminar o odnosu nacionalnih institucija za ljudska prava i parlamenata, u Domu Narodne skupštine, poručila da parlament ima i obavezu više - da olakšava rad institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava. U Srbiji je to Zaštitnik građana, sa kojim skupština ima sadržajnu saradnju, navela je ona.

Ona je podsetila i na međunarodna dokumenta kao što su Pariski principi i Abudža smernice i dodala da je uverena da će razgovor o ulozi parlamenata u uspostavljanju nacionalnih institucija za ljudska prava i saradnji u vezi sa donošenjem zakona, sprovođenjem principa odgovornosti..., značajno doprineti formulisanju adekvatnih principa, koji će imati širinu, dovoljnu da im obezbedi međunarodnu prihvaćenost.

Predsednica skupštine zahvalila je Kancelariji Visokog komesara za ljudska prava i Kancelariji OHCHR u Srbiji na dobronamernoj saradnji koja je u više navrata potvrđena, posebno kada je regulisana saradnja sa zaštitnikom građana.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA