CINS: Kako je novac od kriminala u BiH završio u Srbiji

Zijad Turković i njegovi saradnici, kojima se trenutno sudi u Bosni i Hercegovini za brojna krivična dela, ukrali su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu skoro 1,3 miliona evra, a skoro milion pripalo je srpskim državljanima čiji su nadimci Batica i Miki

  • 0

Za organizaciju pljačke skoro milion evra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pre šest godina optužen je Zijad Turković i njegovi saradnici, kojima se trenutno sudi na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH). Osim toga, Tužilaštvo BiH ovu grupu tereti za pljačke, trgovinu drogama, iznude, pranje novca, višestruka ubistva i pokušaje ubistava, otkrivaju CIN i CINS (Centar za istraživačko novinarstvo).

Turković i njegovi saradnici su, prema navodima optužnice, od početka 2005. godine do septembra 2010. godine činili razna krivična dela, a osim Turkovića, na optuženičkoj klupi od državljana BiH su Milenko Lakić i Nijaz Zuban, Saša Stjepanović poreklom iz Hrvatske, dok su Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Fadil Aljović državljani Srbije.

Saučesnik Isljam Kalender, rodom iz Srbije, kojem je Turković venčani kum svedočenjem u korist Tužilaštva dobio je imunitet i status zaštićenog svedoka. Takođe, delovanje u ovoj kriminalnoj grupi priznao je i Sead Dumanjić, Bosanac, za šta je osuđen na pet godina zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da su Turković i Kalender organizovali međunarodni promet opojnim drogama koje su preprodavali u BiH, regionu i zemljama Evrope. U prevozu im je, navodno, pomogao Stjepanović. Novinari Centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS) otkrivaju da je uvezena droga skrivana i mešana za dalju preprodaju u Kalenderovoj kući u Sarajevu, ali i u drugim stanovima koje je koristio Turković. Mešanje droge obavljao je Kalender sa Emirom Zekovićem, koji je nakon što je to pred sudom i priznao, dobio imunitet.

PLJAČKOM DO MILIONA

Kalender je učestvovao i u pljački "Kargo centra" iz kojeg je krajem 2007. godine ukradeno 1,3 miliona evra koje su pripadale ABS banci. Tužilaštvo tvrdi da je organizator pljačke bio Zijad Turković koji je za ovaj posao unajmio i dvojicu Srba čiji su nadimci Batica i Miki. Turković i Batica su, prema navodima optužnice, u Srbiji nabavili i opremu kojom je pljačka izvedena: četiri kompleta crnih kombinezona koje koristi Specijalna jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu na kojima su bili natpisi „Sipa-Policija“, policijske čizme i vatreno oružje.

Tužilaštvo je optužilo Nijaza Zubana, tadašnjeg šefa "Kargo centra", da je pljačkašima dostavljao informacije u vezi sa transportom i osiguranjem novca. Pljačku koja je spremana nekoliko meseci su izveli Batica, Miki i još dve nepoznate osobe, naoružane i maskirane u policijske uniforme.

Nakon pljačke odvezli su se prema sarajevskom naselju Nedžarići u ograđeni prostor bivše vojne kasarne gde su zapalili automobil i oružje. Turković je osumnjičen da je zadržao najmanje 250.000 evra, a Nijaz Zuban da je dobio 100.000. Prema Kalenderovom svedočenju, ostatak su Batica i Miki odneli u Srbiju. Ukradeni novac Turković je, navodno, oprao preko firme "Govl LTD" u Skoplju, pozajmivši taj novac Makedoncu Anefiji Čoliću, koji mu je u zamenu za to ponudio suvlasništvo u firmi.

PREUZIMANJE DEONICA "KLJUČA"

Turković je optužen i za nasilno preuzimanje vlasništva u Fabrici čarapa "Ključ" u Sarajevu u kojoj su učestvovali i državljani Srbije - Maumer Zahitović i Hilmija Mašović koji je radnik Federalne uprave policije (FUP).

Zahitović je zajedno sa rođakom Fehimom Selekom 2003. godine ušao u proces privatizacije "Ključa" i sa oko četiri miliona evra u sertifikatima zajedno su otkupili 31,75 odsto kapitala firme. S obzirom na to da je Zahitović državljanin Srbije, a da ni Selek nije imao bosansko državljanstvo, deonice su upisane na Nijaza Zulića, tadašnjeg vozača u fabrici.

U međuvremenu, Zahitović je u Nemačkoj uhapšen zbog utaje poreza i osuđen na sedam godina zatvora. U njegovom odsustvu fabriku su vodili Zulić i Selek, koji je dodatnim ulaganjem u firmu povećavao i svoj ulog. Nakon što je izašao na slobodu, Zahitović se, navodno, udružio sa Turkovićem kako bi preuzeli suvlasništvo nad "Ključem". Zahitović je, prema iskazima svedoka preteći Zuliću i Seleku preuzeo većinski deo fabrike, a Turkoviću je isplatio pola miliona maraka za njegov udeo u vlasništvu.

KOPANJE VLASTITOG GROBA

Turkovića i njegovu grupu Tužilaštvo tereti i za pokušaje ubistava: Mensura Aljičevića, Dragana Perišića te Nasera Kelmendija i njegovog sina Elvisa. U svim akcijama učestvovao je i Rajko Milovanović, koji je zakazao u izvršenju posla. Željko Đurić, svedok Tužilaštva, rekao je  da je Milovanovića ubio Milenko Lakić u blizini Bijeljine tako što mu je ispalio metak u potiljak, a kasnije se u zatvoru hvalio ubistvima.

U nizu ubistava stradali su i Midhat Mekić i njegova nevenčana i trudna supruga Lucija Salas Kortez, Verner Ajdari i Mario Tolić. Prema optužnici, Mekić i Tolić su trgovali drogom sa Turkovićem. Tužiteljica Dijana Kajmaković je u završnoj reči istakla da su neki od članova Turkovićeve organizacije ubijeni zbog njegovog straha da bi mu u budućnosti mogli biti pretnja otkrivanjem tajni njegovog poslovanja.

Dumanjić je na Sudu priznao učešće u nekim ubistvima, optužujući Turkovića za organizaciju. Uz Dumanjića krivicu su priznali i Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Danijel Paninčić i Hajrudin Memović. Turkovićeva odbrana je u završnim rečima navela da su za ova ubistva odgovorni Kalender i Dumanjić, jer su oni imali veći motiv da uklone ljude kojima su zapravo oni dugovali novac.

Tužilaštvo kao glavnog krivca vidi Turkoviću za kojeg traži 45 godina zatvora, a za ostale maksimalnu moguću kaznu za učinjena krivična dela. Sud BiH bi do kraja godine trebao izreći presudu.

(Telegraf / Izvor: CIN/ CINS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA