U Zagrebu podignut spomenik Džou Strameru (VIDEO)

Ispred novog kluba Subkulturni centar, otkrivena je bista pevača "The Clash", koji je preminuo 2002, a spomenik je delo vajara Marina Marinića

  • 1

U sklopu trodnevne proslave otvaranja Subkulturnog centra u Zagrebu, u Ulici Pavla Haca, u dvorištu ispred ovog kluba je otkriven spomenik Džou Strameru, pevaču legendarnog pank benda "The Clash"!

Stramerov kip u prirodnoj veličini je delo akademskog vajara Marina Marinića, a uskoro se na istom prostoru planira postavljanje još nekoliko umetničkih dela koja su inspirisana istorijom rokenrola.

Da podsetimo, uz sastav "Sex Pistols", Džo Stramer i ekipa su krajem sedamdesetih bili predvodnici britanske pank scene, a "The Clash" su ostali upamćeni i po tome što su jedan od prvih bendova sa pank scene koji je eksperimentisao sa ska, rege i fanki ritmovima.

U periodu od 1976. do 1985. "The Clash" su objavili šest studijskih albuma, a verovatno najpoznatiji je "London Calling" iz 1979. sa kojeg su hitovi za sva vremena, osim naslovne, postale numere "Spanish Bombs", "Lost In The Supermarket" i himna uličnih protesta u Engleskoj, sjajna pesma "Guns Of Brixton". Naravno, nikako ne treba zaboraviti i kultne numere "I Fought The Law", "Tommy Gun", "Rock The Casbah", "Should I Stay Or Should I Go" i "This Is Radio Clash".

Nakon što se grupa raspala početkom 1986, Stramer je nastavio sa solo karijerom, pisao je muziku za brojne filmove i sarađivao sa bendovima kao što su "The Pogues", "Black Grape" i "The Levellers".

Džo Stramer je preminuo 22. decembra 2002. od srčanih problema.

Pogledajte ceremoniju otkrivanja spomenika Strameru u Zagrebu:

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA