SAD UZVRATILE: Proterano troje diplomata Venecuele

Stejt department je saopštio da venecuelanske diplomate imaju 48 sati da napuste zemlju, kao odgovor Karakasu koji je proterao trojicu američkih diplomata

  • 7

SAD su naložile trojici venecualnskih diplomata da u roku od 48 sati napuste zemlju kao odgovor na odluku Karakasa da protera trojicu američkih diplomata pod optužbom da su s opozicijom pravili planove protiv Vlade.

Američki Stejt department je kasno sinoć saopštio da venecuelanski diplomata zadužen za pitanja ekonomije, Kalisto Ortega Rios i konzul Marisol Guteres del Maleida iz konzulata u Hjustonu, kao i drugi sekretar Monika Alehandra Šančes Morales iz ambasade u Vašingtonu, imaju 48 sati da napuste zemlju.

- Za žaljenje je što je Vlada Venecuele ponovo, na osnovu neosnovanih optužbi, odlučila da protera američke diplomate, što zahteva recipročnu akciju. To je kontraproduktivno za obe zemlje - ističe se u saopštenju Stejt departmenta, prenele su agencije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je pre dva dana da visoki američki diplomata i još dva službenika ambasade SAD u Karakasu napuste zemlju, pošto ih je optužio da su zajedno s opozicijom pravili planove protiv Vlade.

Otpravnik poslova ambasade od 2011. Keli Kajderling i još dvoje diplomata proglašeni su za "pesone non grata" i Venecuelu su morali da napuste u roku od 48 sati. Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekla je da "SAD u potpunosti odbacuje optužbe venecuelanske vlade o umešanosti vlade SAD u bilo kakvu vrstu zavere koja bi destabilizovala vlasti Venecuele".

Psaki je dodala i da "u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim i konzularnim odnosima, SAD mogu da preduzmu recipročnu akciju", ali da taj potez još razmatraju, preneo je Frans pres.

SAD i Venecuela nemaju diplomatsku vezu na ambasadorskom nivou, pa je Kaiderling bila najviši američki diplomata u Karakasu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijusa

    2. oktobar 2013 | 09:39

    Americke kalasture, ko vas ne zna.

  • Bojan

    2. oktobar 2013 | 10:36

    Nemoguće! Nisu krivi valjda? To su neosnovane tužbe. Amerika nema veze sa neredima u Ex-Yu, Iraku, Siriji, Tunisu, Egiptu.. KAD BI SE ZEZALI.

  • JNA*

    2. oktobar 2013 | 11:39

    Tako i treba proterati sve Amere izolirati jih maksimalno i onda neka sami soliraju po Americi. To važi i za Engleze!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA