ZATVOREN KIP SLOBODE: Blokada Vlade u Americi pogađa i turiste

Federalna vlada, svemirska agencija NASA, Pentagon, nacionalni parkovi, muzeji i turističke atrakcije samo su neke institucije koje su pogođene blokadom Vlade SAD

  • 2

Osim više od 800.000 službenika američke federalne vlade, koji su od juče na prinudnom odmoru, prestankom rada vlade pogođeni su mnogi - od turista do malih privatnika.

Čim je delimično zatvaranje vlade stupilo na snagu 30. septembra u ponoć – osim federalne vlade zatvorila su se i vrata svemirske agencije NASA, nacionalnih parkova, muzeja i mnogih drugih atrakcija širom zemlje. Prestankom rada tih institucija pogođeni su mnogi – od turista do malih privatnika.

Amerikanci su se probudili uz vesti da predlog budžeta nije prošao glasanje u Kongresu. To će pre svega osetiti oko 800 hiljada službenika federalne vlade, koji su od juče na prinudnom odmoru, preneo je "Glas Amerike".

Prvi dan oktobra u američkoj prestonici protekao je tiše i mirnije nego samo dan ranije. Turisti nisu imali sreće jer su ih na mnogim vratima muzeja i mauzoleja sačekali katanci. Slično je bilo i sa stotinama nacionalnih parkova i popularnih turističkih destinacija, poput Kipa slobode. Slična situacija je i u agenciji NASA, koja slavi 55. godišnjicu postojanja, gde je 97 odsto osoblja na prinudnom odmoru.

Ovo je, ipak, samo delimičan prestanak rada vlade, pa stoga svoj posao i dalje obavlja obezbeđenje na aerodromima, poštanska služba, a nastaviće da stižu i čekovi za penziju i zdravstveno isguranje za starije. Sudovi takođe rade, kao i pasoška služba, ali oni koji planiraju da traže zajam od banke sa državnim pokrićem moraće da sačekaju. Oni koji planiraju posetu nekom nacionalnom parku takođe mogu da očekuju veliko razočarenje.

Osim hiljada vladinih službenika, na prinudnom odmoru se nalazi i civilno osoblje Pentagona. Predsednik Barak Obama je potpisao zakon kojim omogućuje da američki vojnici nastavljaju da dobijaju platu. Trenutna situacija zadaje direktan udarac i onima koji zarađuju novac na turističkim mestima, poput prodavaca suvenira ili hrane.

Rok za usvajanje budžeta za narednu fiskalnu godinu u SAD istekao je u ponedeljak u ponoć, čime je stupila na snagu finansijska blokada vlade. Procenjuje da će na prinudne odmore biti upućeno više od 825 hiljada od dva miliona budžetskih korisnika na federalnom nivou.

Poslednja finansijska blokada federalne vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri nedelje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemunac

    2. oktobar 2013 | 11:48

    Jbm mu misa bas mi je zao.... :o))))) Zaigrala mecka i kod vas.....

  • Marijana andrejic

    2. oktobar 2013 | 21:34

    E bas mi je zao sto je zatvoren kip slobode taman sam htela babu da posaljem da vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA