ZBOG BOLESTI: Pušten iz samice posle 40 godina

Herman Valas je bio član tročlane grupe koja je izvršila seriju teških krivičnih dela, a 1974. je osuđen na doživotnu robiju i gotovo četiri decenije proveo je u samici iz koje je izlazio samo na jedan sat dnevno

  • 0

Bivši pripadnik revolucionarne organizacije “Crni panteri” Herman Valas (72), koji je proveo bezmalo 40 godina u zatvoru, u SAD, pušten je po hitnoj odluci suda na slobodu zbog lečenja od teške bolesti.

Valas je bio član tročlane grupe koja je izvršila seriju teških krivičnih dela, a 1974. godine je osuđen na doživotnu robiju i zatim gotovo četiri decenije proveo u samici iz koje je izlazio samo na jedan sat dnevno.

“Amnesti iternešnal” i Valasova advokatska odbrana naveli su da je on protivustavno decenijama držan u samici i da će oni nastaviti spor protiv američke države Luizijane i u slučaju Valasove skore smrti.

“Crni panteri” bili su afro-američka organizacija revolucionarnog socijalizma, koja je bila aktivna od 1966. do 1982. godine, i čije delovanje je uključivalo oružani otpor društvenom ugnjetavanju američkih građana crne puti.

(Telegref.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA