Albanci pretili bratstvu manastira Svetog Vrača na Kosovu

Otac Dionisije je išao da odloži smeće na samom kraju manastirskog imanja kada je grupa mladih Albanaca sa ulice počela da dobacuje pogrden reči i uvrede

  • 17

Grupa mladih Albanaca juče je oko 14 časova napala oca Dionisija, monaha u manastiru Sv Vrača Kozme i Damjana u selu Zočište.

Otac Dionisije je išao da odloži smeće na samom kraju manastirskog imanja kada je grupa mladih Albanaca sa ulice počela da dobacuje pogrden reči i uvrede. On je odmah otišao do punkta Kosovske policije koja obezbeđuje manastir i dežurnom kosovskom policajcu prijavio provokaciju.

Ubrzo je došao zamenik komandira policijske stanice Orahovac, Osman Ismailji u pratnji nekoliko policajaca, medjutim Ismailji nije želeo da sasluša monaha već je optužio monahe da provociraju decu.

Bratstvo manastira Zočište upozorava da su verbalne provokacije sve učestalije, kojima se monasima daje na znanje da i u okviru manastira nisu slobodni i bezbedni.

Povodom ovog incidenta bratstvo manastira Zočište se oglasilo saopštenjem, sa molbom svim nadležnim organima da im pomognu da se oslobode pretnji kojima su izloženi ili da ih upute kome da se obrate za pomoć.

- Ovo je osmi put da manastir prijavljuje ovakve provokacije, a u stvari bratstvo manastira provocira decu – rekao je Ismailji i počeo da viče na monaha optužujući ga da je sve to iscenirao i da se incident nije ni dogodio. Da on nije psihijatar da može da ga ispita, ali da je ocu Dionisiju potrebno psihijatrijsko ispitivanje. Zatim je predložio da ga vodi u Policijsku stanicu u Orahovac kako bi dao izjavu, ali je monah to odbio, rekavši da će izjavu dati na licu mesta – navodi se u saopštenju brastva manastira Zočište.

"Uviđaju" su prisustvovali i manastirski radnici koji su bili svedoci incidentnog događaja i na koje je zamenik komandira takođe vikao i ućutkivao ih da mu se ne mešaju u posao. Videći gde ovaj razgovor vodi otac Dionisije je svoje svedočenje prekratio rečima da je završio sa svojom izjavom, na šta mu je zamenik komandira rekao da će dobiti poziv da dođe u policijsku stanicu ili će policija doći u manastir da mu uzme izjavu.

- Međutim, ništa se od ovoga nije dogodilo i na kraju je policija otišla a da pismeni izveštaj sa uviđaja nije ni sačinila – dodaje se u saopštenju i ističe da je "zanimljivo da je zamenik komandira više puta ponovio da je ovo osmi put kako se ovakvi incidenti dešavaju, pitajući se kako se oni uvek dešavaju baš ocu Dionisiju".

Manastir Zočište čija je crkva posvećena Sv Vračima Kozmi i Damjanu, je u albanskom okruženju, nalazi se iznad istoimenog sela na trećem kilometru od Velike Hoče i petom južno od Orahovca gde žive Srbi.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mely

    3. oktobar 2013 | 07:48

    koja sramota napadaju manastire kako jadno pa to im je potrebno da pokazu koliko su jaki

  • makis

    3. oktobar 2013 | 02:53

    Боже помози нашој браћи доле,у том манастиру сам се крстио пре четри године.

  • Ana

    3. oktobar 2013 | 06:52

    Šipci - geografski u Evropi, mentalno u Saudijskoj Arabiji ili, još prikladnije, u nacističkoj Nemačkoj (samo što nacisti nisu živeli u plemenima, kotili se ko zečevi i furali radikalni islam, ali sve ostalo je isto). Toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA