POSLE POLA VEKA: Gambija istupa iz Komonvelta

U saopštenju, koje je prenela državna televizija, navodi se da Gambija nikada neće biti deo nikakve organizacije koja predstavlja nastavak kolonijalizma, a Komonvelt naziva "neokolonijalnom institucijom"

  • 1

Zapadnoafrička zemlja Gambija saopštila je da istupa iz britanskog Komonvelta - zajednice 54 države, u kojoj su Velika Britanija i većina njenih bivših kolonija, javio je BBC.

U saopštenju, koje je prenela državna televizija, navodi se da Gambija nikada neće biti deo nikakve organizacije koja predstavlja nastavak kolonijalizma, a Komonvelt naziva "neokolonijalnom institucijom". Drugi razlozi za tu odluku nisu navedeni, navodi BBC. Velika Britanija je saopštila da "veoma žali" zbog odluke Gambije.

- Odluka o članstvu u Komonveltu stvar je svake vlade članice. Veoma žalimo ako Gambija, ili bilo koja druga zemlja, odluči da napusti Komonvelt - navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova.

Gambija se 1965. godine pridružila Komonveltu, osnovanom 1931. godine, koji je svoj savremeniji oblik dobio pošto su britanske kolonije i protektorati počeli da dostižu samoupravu i različite stepene nezavisnosti. Iz imena tog "labavog" dobrovoljnog saveza izbačena je oznaka "britanski", a iz ustava lojalnost britanskoj kruni i pridružile su se druge nezavisne zemlje.

Na čelu Komonvelta je kraljica Elizabeta Druga (87), a među članicama su od najmnogoljudnije Indije do ostrvske države Tuvalu, sa najmanjim brojem stanovnika. Poslednji put iz Komonvelta se povukao Zimbabve, 2003. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA