VUČIĆ: U ponedeljak novi paket ekonomskih mera

- Javna preduzeća će se ponašati kao javna preduzeća, a ne kao država u državi, da radi ko kako hoće. Nisu to " krave muzare" u koje može da se zaposli 14.000 ljudi - kritikovao je vicepremijer

  • 10

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavo je danas da će ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović u ponedeljak predstaviti novi paket ekonomskih mera.

Posao države biće, rekao je Vućić na otvaranju međunarodnog skupa Kvantni kod, da se bori protiv utaje poreza, sive ekonomije, šverca i svega onog što je suprotno interesima privrede.

- Niko nas neće spasiti, ni Nemačka, ni Rusija, ni Amerika, ni šeik ako sami sebe ne počnemo da spasavamo - rekao je Vučić i dodao da nije država ta koja treba da nađe posao bilo kome, već da stvori uslove za zapošljavanje.

Posao države je da se podstiče privatni biznis, rekao je Vučcć napominjući da se Srbija prethodnih godina samo zaduživala, da proizvodnja nije napredovala i da je sada došlo sve na naplatu.

Vućić je rekao da srpska privreda mora biti zdrava i profitabilna.

U državnom sektoru, rekao je Vučić, samo se podižu plate, dok privatni to ne može da izdrži.

- Pitam na koji način da smanjimo dva posto budžetskog deficita, od koga da uzmemo taj novac? Da povećamo poreze, ukinemo železnice, povećamo PDV. . .? To nije rešenje - podvukao je Vućić i dodao da Međunarodni monetarni fond traži solidarni porez na plate u javnom sektoru i to ne samo na one od 50.000 i 70.000, već i na one od 40.000.

MMF, prema njegovim rečima, traži dodatno otpuštanje u javnom sektoru, a država će morati nešto da preduzme i uštedi.

Vućić je rekao da će u narodom periodu skupština doneti zakone kojima će se otkloniti birokratske prepreke za ulaganje u biznis.

On je podstio da je juče u Odžacima otvorena fabrika Magna siting i najavio da će u Srbiju doći i Boš i Mercedes.

- Ali, neće to biti dovoljno ako budemo trošili više nego što imamo. Zajedno ćemo pobediti ako se budemo zajedno borili - rekao je Vučić i dodao da će se novim zakonom i procedura za dobijanje građevinske dozvole skratiti šest do sedam puta.

On je kritikovao i javna preduzeća i istakao da ona više neće moći da se ponašaju kao država u državi.

- Javna preduzeća će se ponašati kao javna preduzeća, a ne kao država u državi, da radi ko kako hoće. Javna preduzeća nisu " krave muzare" u koje može da se zaposli 14.000 ljudi, a da to preduzeće "pobedi" na tržištu konkurentska firma sa svega 1.500 zaposlenih, a rade isti posao u oblasti telekomunikacija - naveo je Vučić.

On je rekao da u pojedinim javnim preduzećima direktori, kad ne mogu da isplate 13 platu, isplaćuju bonuse.

Vučić je podsetio da se na subvencije javnim preduzećima daje više od milijardu dinara svake godine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Insajder e7

    3. oktobar 2013 | 11:28

    Gospodine Vucicu vas covek Aleksandar Jokic koliko je zaaposlio od kada je savetnik u EPS..i od svakog uzo od 1.000 pa nadalje.. Uzmite i vidite spisak zaposlenih u eps i elektro kosovo katastrofa.. A on vam je covek od poverenja..

  • Vlada

    3. oktobar 2013 | 11:23

    Najbolje da ne dajete plate nego ljud da budu volonteri a vi ih samo hranite i bogatite se. Pa od vas da skidate pare lopuze jedne

  • Nikola

    3. oktobar 2013 | 12:11

    Aj ti onda postenjacino svoju platu daj meni i meni slicnima bez posla,i to naredi i svojim partijskim prijateljima, i bice svima lepo. Nego ste prvo sebe obezbedili pa sad aj da dajemo otkaze. Nikakvo deljenje otkaza vec moze smanjenje plata svima,najbise onima koji imaju najvise i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA