PORAZNA STATISTIKA: Svaki drugi mladi čovek u Srbiji bez posla!

- Čak 81,86% mladih smatra da jedino preko veze mogu doći do posla ili ulaskom u političke stranke - kaže Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije

  • 9

Nije lako mladima u Srbiji - svaki drugi koji ima između 15 i 24 godine nema posao. A nema ni naznake da će se ta situacija uskoro promeniti. Mladi misle da do posla ne mogu da dođu ako nemaju vezu koja će ih protežirati.

Unija poslodavaca Srbije sprovela je istraživanje u 259 malih, srednjih i velikih kompanija i anketirala 1.141 mladih do 30 godina starosti.

- Mladi su najviše pogođeni lošim efektima rasta rada na crno. Prema ovom sprovedenom istraživanju, samo 15% mladih se izjasnilo da ne bi prihvatilo rad na crno. Situacija se dodatno pogoršava činjenicom da oko 30% mladih nije upoznato sa pravima koje mogu da ostvare na tržištu rada. Među mladima postoji i  verovanje da jedino preko "veze"(81,86%) mogu doći do posla ili ulaskom u političke stranke. Stranačko zapošljavanje su i poslodavci prepoznali kao problem - kaže za Telegraf Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije, menadžer ovog projekta.

Ona navodi da je 66,78% mladih koji su učestvovali u istraživanju aktivno traži posao i to putem portala za zapošljavanje,  slanjem CV poslodavcima i putem ličnih veza i kontakta, dok je praćenje oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje pri dnu liste njihovih  aktivnosti.

Čak 53,46 odsto mladih izjasnilo se da smatra da im nije bitno gde će da rade. U javnom sektoru želi da radi čak 21, 47 odsto mladih, dok njih 11,57 odsto ne zna gde bi radilo.

Stopa nezaposlenosti mladih u aprilu 2013. godine prema podacima iz Ankete o radnoj snazi iznosila je 49,7%, što je znatno iznad opšte stope nezaposlenosti za stanovništvo radnog uzrasta (15-64) koja iznosi 25%, što znači da je skoro svaka druga mlada osoba u Srbiji nezaposlena.

- Da bismo podstakli zapošljavanje mladih, neophodno je da se ukinu porezi i doprinosi za prvih 12 meseci rada mlade osobe koja nema nikakvo radno iskustvo, kao kompenzaciju poslodavcu za utrošeno vreme i sredstva na obuku tako zaposlenog. Takođe, važno je promeniti Zakon o radu i uvesti fleksibilne oblike zapošljavanja, kao i rada od kuće, što će omogućiti veću zaposlenost mladih - smatra Pavlović.

Ovo istraživanje je urađeno u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije,  UGS Nezavisnost, Ministarstvom omladine i sporta, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Infostudom, uz podršku Solidar.

I u svetu je ovaj problem rasprostranjen, što potvrđuju i podaci SAD-a. U Americi, u kojoj nikada toliko dugo nisu živele tri generacije pod istim krovom, danas svaki četvrti čovek koji ima 34. godine i dalje živi sa roditeljima.

Oko 7,7 miliona dece u Americi živi s roditeljima, ali i s bakom ili dedom, a trend tri generacije pod istim krovom sve je češći i u ostatku sveta zbog ekonomske krize, pokazala je studija Istraživačkog Centra Pew.

- Broj deda i baka koji žive sa unucima najviše je porastao u razdoblju od 2007. do 2009. godine u doba globalne recesije - objavio je nedavno Daily Mail.

(Natalija Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    3. oktobar 2013 | 22:31

    Pre nesto vise od dvadeset godina i moja generacija je bila mlada. Ko god je nasao nacina napustio je zemlju. Sta se dalje desilo Vi najbolje znate i Vama niko o tome ne treba da prica. Sta se nama desilo koji smo otisli?Ne mogu da govorim u ime svih, ali mogu reci samo ovo: u glavnom se nekajemo.

  • Владан

    3. oktobar 2013 | 23:05

    Само ни треба име оног ко је средио пензиони фонд, па старци од 70 год(69) и даље морају да раде, док за младе нема посла.

  • sam

    3. oktobar 2013 | 23:13

    E pa glasajte i dalje za SNS i svemocnog gosp. Vucica Ej narode razbudi se ova vlada vodi u samounistenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA