STRAZBUR: Gari Kasparov dobio spor protiv Rusije

Evropski sud za ljudska prava ocenio da je Rusija prekršila pravo na slobodu okupljanja i udruživanja. Privođenje bivšeg šampiona u šahu i još osam ruskih opozicionara "nije bila srazmerna mera očuvanju javnog reda"

  • 8

Evropski sud za ljudska prava osudio je Rusiju zbog hapšenja opozicionara Garija Kasparova 2007. godine na demonstracijama u Moskvi.

Sud u Strazburu je ocenio da je time prekršila pravo na slobodu okupljanja i udruživanja. Privođenje bivšeg šampiona u šahu i još osam ruskih opozicionara "nije bila srazmerna mera očuvanju javnog reda", ocenile su evropske sudije.

U presudi se navodi da je zvanična Moskva prekršila članove 6-1 i 11 Evropske konvencije za ljudska prava, koji se odnose na pravo na pravično suđenje i slobodu okupljanja i udruživanja.

Kasparov je 14. aprila 2007. godine uhapšen sa više stotina ljudi u centru Moskve dok je pokušavao da se pridruži demonstrantima koji su protestovali zbog politike predsednika Vladimira Putina. Uhapšeni su uveče istog dana pušteni na slobodu, a bivši šahovski šampion je morao da plati kaznu od 28,5 evra zbog kršenja javnog reda i mira.

Ruske vlasti će morati da Kasparovu koji sada živi u Ženevi, i još dvojici opozicionara isplate po 10.000 evra, a šestorici opozicionara po 4.000 evra.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    3. oktobar 2013 | 15:51

    Ovo će Ruse koštati kad budu konkurisali za cclanstvo u EU...naj....su

  • Moskva

    3. oktobar 2013 | 21:06

    Ne mogu čudom da se načudim da neko tuđu zemlju voli više nego svoju. Da vas u Srbiji uhapse na opozicionom mitingu, i da vam evropski sud (jer ovo je Evropa, a ne Tunguzija) odredi 10,000 evrića, sedeli biste pred Palatom pravde dok ih ne biste dobili. Ako umete da čitate ruski, informišite se malo - pare su im već isplaćene.

  • romanticni zmaj

    3. oktobar 2013 | 14:57

    bas ce da im plate, zabole ruse za strazbur haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA