IZRUČEN ČLAN AL KAIDE: Bivši fudbaler planirao napad protiv SAD u Evropi!

Tunišanin Nizar Trabelsi, koji je izručen Americi, u proleće 2001. godine se sastao s Osamom Bin Ladenom i dobrovoljno prijavio da izvrši samoubilački bombaški napad

  • 3

Član Al Kaide, koji se navodno sastao s Osamom bin Ladenom 2001. godine, izručen je SAD, gde se suočio s optužbama da je planirao samoubilački bombaški napad protiv Amerikanaca u Evropi.

Tunišanin Nizar Trabelsi (43), bivši profesionalni fudbaler, uhapšen je u Belgiji 13. septembra 2001. godine, samo dva dana posle terorističkih napada na Njujork i Vašington.

On je 2003. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog planiranja bombaškog napada na belgijsku vazduhoplovnu bazu, gde su bile stacionirane američke snage.

Vašington je već duže vreme zahtevao njegovo izručenje, čemu se Trabelsi opirao strahujući da će se u SAD prema njemu "nehumano odnositi", prenele su agencije.

U optužnici protiv Trabelsija se navodi da se u proleće 2001. godine sastao sa Bin Ladenom i dobrovoljno prijavio da izvrši samoubilački bombaški napad protiv američkih interesa.

Po izručenju održano je ročište na kom se Trabelsi izjasnio da nije kriv. Sledeće saslušanje zakazano je za 7. oktobar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA