PRANJE NOVCA NA VELIKO: Iz Srbije od 2001. do 2010. izneta 51 milijarda dolara!

U periodu privatizacije "oprano" više novca nego što Srbija ukupno godišnje prihoduje. Samo prošle godine prebačeno oko 900 miliona dolara na račune kompanija s britanskih Devičanskih Ostrva

  • 15

Čak 51 milijarda dolara izneta je iz Srbije na račune raznih svetskih ofšor-kompanija u periodu između 2001. i 2010, objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

To znači da je u periodu privatizacije "oprano" više novca nego što Srbija ukupno godišnje prihoduje. Zanimljivo je da je samo prošle godine, prema podacima NBS, prebačeno oko 900 miliona dolara na račune kompanija sa britanskih Devičanskih Ostrva.

Kada  je reč o isisavanju novca iz državnih preduzeća, posebno su interesantni slučajevi "Agrohema", "Fidelinke" i "Navipa". Godinama su kružile glasine da je pre 10 godina ličnost iz senke preuzela kompaniju "Agrohem" iz Novog Sada.

Iza mreže ofšor-kompanija koje su bile uključene u preuzimanje i bankrot tog preduzeća stajao je bivši makedonski ministar za ekonomiju Žanko Čado. On je kontrolisao firmu na britanskim Devičanskim Ostrvima koja je dobila 6,9 miliona dolara na ime transfera iz "Agrohema" pre njegovog bankrota.

Istovremeno, "Navip", čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat je za manje od šest miliona evra. Takođe, Čadova firma "Alisun marketing" preuzela je i 19 odsto akcija "Fidelinke". Za kratko vreme ona je od uspešne firme postala gubitaš. Zbog toga je 1.300 radnika u ta tri preduzeća ostalo bez posla.

(Telegraf.rs / Izvor : icij.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cp6uH

    4. oktobar 2013 | 13:24

    Je l' Cedomir Jovanovic vlasnik Fidelinke, tj. njegova supruga ili mozda gresim?

  • da4a

    4. oktobar 2013 | 13:55

    Nerado ovo kazem: sloba-mala beba!

  • olga

    4. oktobar 2013 | 13:52

    Srbija je zemlja koja služi za pranje novca,zato ozbiljan niko i nema nameru da bilo šta ulaže.Zna se da je kriminal krenu 6 oktobra,a to što vi slavite Đinđića to je vaš problem ;on vam je započeo mafijašku privatizaciju i aboliranje svih svojih kumova počev od Krmiva, Beka i ostalih kriminalaca.Nastavljači radova su dostupni pa ih hapsite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA