MAKEDONAC OJADIO SRPSKE FIRME: Do bankrota doveo Agrohem, Navip i Fidelinku!

Bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado odigrao je ključnu ulogu u uništavanju srpskih firmi "Agrohem", "Navip" i "Fidelinka" i izvlačenju novca iz naše zemlje na ofšor-račune

  • 9

Bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado odigrao je ključnu ulogu u uništavanju srpskih firmi "Agrohem", "Navip" i "Fidelinka" i izvlačenju novca iz naše zemlje na ofšor-račune, otkrio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona.

Čado, koji se trenutno krije u Sloveniji, ali i dalje posluje u toj i našoj zemlji, ojadio je ove firme prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor-kompanija.

On je, kao kadar stranke Demokratske alternative, od 1998. do 1999. bio ministar u vladi Ljupča Georgijevskog, ali je podneo ostavku "iz ličnih razloga". Ubrzo nakon toga, za njim je raspisana poternica zbog nekoliko pronevera. Uprkos tome, on je 2002. uspeo da bez problema kupi "Agrohem".

Njegova uloga u "Agrohemu" je, nakon što je kompanija uložila milione dolara u poslove sa ofšor-kompanijama i bankrotirala, ostala nejasna. Nakon bankrota ove kompanije stotine radnika je otpušteno. Čado je nezakonitim transakcijama doveo do bankrota "Navip" i "Fidelinku", a ukupno 1.300 radnika u ta tri preduzeća ostalo je bez posla.

Godinama su kružile informacije da je ličnost iz senke pre desetak godina preuzela "Agrohem" iz Novog Sada, kompaniju koja se bavi proizvodnjom veštačkog đubriva. ICIJ je otkrio da se zaparvo iza toga krije Čado.

Prema registracionim podacima u Srbiji, Čado je direktor jedne ofšor-kompanije u Antigvi koja je obezbedila indirektan vlasnički udeo u "Agrohemu". Tajni ofšor-podaci koje je otkrio ICIJ pokazuju da je Čado kontrolisao i ofšor-kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima "Alison marketing" koja je primila 6,9 miliona dolara od "Agrohema" pre nego što je ta kompanija propala.

Kompanija "Navip", čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodata je za manje od šest miliona evra, a "Fidelinka" je od uspešne firme ubrzo propala. Čado je u telefonskom razgovoru s novinarima ICIJ odbio da komentariše ove podatke.

Evropska unija zahtevala je da budu preispitane 24 sporne privatizacije u kojima je Čado učestvovao, kao uslov za srpsko pristupanje EU. Srbija zauzima 16. mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima. Prema procenama američke organizacije "Global fajnenšel integriti" od 2001. do 2010. godine iz Srbije je na ofšor-račune prebačena 51 milijarda dolara.

(Telegraf / Izvor: icij.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CrazyHorse

    4. oktobar 2013 | 12:40

    51.000.000.000$ rodjaci..... Cccc..... Svakom coveku u Srbiji je oteto po 7.000$.....

  • stevan

    4. oktobar 2013 | 12:59

    ovaj je kao sojic a ceda dzordz....sve na to podseca

  • Edy

    4. oktobar 2013 | 13:40

    Strašno, takve firme je uspeo da uništi...e sad ako njega ne možemo u ćorku treba da pohfatamo one koji su mu omogućili da sve to uradi, ništa od toga ne bi uspeo da nije radio u doluhu sa nekim našim političarem. Država nam davljenički grca upravo zbog takvih zlotvora koji su nam rasturili ekonomiju....pokušati vratiti oteti novac i ponovo ih uložiti u te firme i dati ih nekom sposobnom ekonomisti da ih vodi, za kratko vreme ponovo bi te firme stale na "noge".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA