U SEDAM MINUTA: Uspon i pad Nemačke u Drugom svetskom ratu! (FOTO) (VIDEO)

Po broju država, broju ljudskih žrtava i stepenu materijalnog razaranja, Drugi svetski rat predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva. Ova mapa predstavlja vizuelni prikaz bitaka i osvajanja teritorija u svetu tokom 7 godina ratovanja

  • 3

Na Jutjub je postavljena video-prezentacija Drugog svetskog rata, koja prikazuje tok događaja i osvajanja država svakog dana tokom 7 godina trajanja, kako Sila osovine na čelu s Nemačkom, tako i Savezničkih sila na čelu sa SAD, SSSR i Velikom Britanijom.

Zbog nepostojanja dovoljno informacija, partizanske snage nisu prikazane sve do 1941. godine. Sile osovine, vojska Adolfa Hitlera, prikazana je u crvenoj boji. Savezničke snage su obojene u plavo, neutralna Finska je u ljubičastom, dok je vojska SSSR u zelenoj boji.

Sve je počelo, kao što znamo, napadom Sila osovine na Poljsku 1. septembra 1939. Mapa je bela u svim zemljama, sem Nemačke, koja je crvena, i Poljske, koja je plava i koja je bila saveznička država. Karta Evrope posle nekoliko dana bombardovanja dobija plavu i crvenu boju. Sukobi i bitke se, u toku njihovoh dešavanja, prelivaju u jarke boje na mestima gde su se odigravali.

Na ovoj pokretnoj mapi vide se i države Bliskog istoka i severni delovi Afrike, koji su bili na strani Alijanse. Karta se ne menja sve do aprila 1940, kada počinju borbe u Norveškoj, Francuskoj, zemljama Beneluksa i u severnoj Africi, kojima na kraju Sila osovine i zauzima teritoriju.

Godine 1941. počinje napredovanje Hitlera u istočnoj Evropi, a Alijanse, kojima se SSSR priključuje, na Bliskom istoku. Tada počinju i napredovanja Sila osovine na prostoru SSSR.

Dok se 1943. godine situacija menja i ruska vojska kreće u ofanzivu, u oslobađanje svojih teritorija, a potom i drugih susedskih zemalja. Širi se pohod na celu Evropu i na kraju je cela mapa u plavoj boji.

Muzika u pozadini je kombinacija filmske muzike i govora državnika zemalja tokom Drugog svetskog rata. Hitlerov, Musolinijev, Ruzveltov, Ajzenhauerov i Staljinov govor čuju se tokom prezentacije interaktivne mape.

Drugi svetski rat je naziv za oružani sukob, odnosno seriju međusobno povezanih sukoba, koji su se između godine 1939. do 1945. vodili između dva bloka država – tzv. Sile osovine na čelu sa Hitlerovkom Nemačkom i tzv. Savezničke sile na čelu sa SAD, SSSR i Velikom Britanijom.

Po broju država, broju ljudskih žrtava i stepenu materijalnog razaranja, Drugi svetski rat predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva.

Pogledajte video:

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. oktobar 2013 | 10:26

    Данас слободно можете све то да обојите у црвено. Односно све земље ЕУ и сателите који теже уласку. Само Русија плава!

  • hercegov grad

    5. oktobar 2013 | 10:40

    nevidim da na prvo.mesto zemalja u raru protiv Nemacke stavite SAD i da ih vidno obelezite crvenom bojom?Mislim da je na prvom mestu SSSR i drugi,a ne SAD?Da li je ovaj clanak placen od SAD ili treba se bekom dodvoriti.?

  • Acl

    5. oktobar 2013 | 03:05

    Fenomenalan video. Jos sve to uz obican Paint..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA