CIA: Milošević spasio Banjaluku!

Bivši predsednik SRJ i Srbije preklinjao Amerikance da zaustave ofanzivu na Banjaluku i oni su to učinili, ali ne zato što je Milošević reagovao već zato što bi taj grad u nekim pregovorima ponovo bio vraćen Srbima

  • 31

Bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević preklinjao je Amerikance da zaustave ofanzivu na Banjaluku i oni su to učinili, ali ne zato što je Milošević reagovao već zato što bi taj grad u nekim pregovorima ponovo bio vraćen Srbima, naveo je posebni izaslanik SAD Ričard Holbruk.

Holbruk je u jednom od 300 objavljenih dokumenata CIA sa kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti, posvedočio o tome kako je zaustavljen napad na Banjaluku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima:

"Milošević nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu pre nego što snage stignu do Banjaluke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo verovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima da zauzmu Banjaluku dovelo do 200.000 izbeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima", naveo je Holbruk, preneo je nedeljnik "Slobodna Bosna".

Holbruk je, naime, prethodno zabeležio da je zvanični Vašington tražio da se ofanziva na Banjaluku zaustavi što ranije, ali se kako kaže "nismo složili jer smo želeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak".

"Skoro svi u Vašingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo želeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opšta ocena u Vašingtonu je bila da nam Vašington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi", naveo je Holbruk u jednom od dokumenata CIA dodavši da je to, ipak, učinjeno kada je Milošević reagovao.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrach

    5. oktobar 2013 | 11:14

    Godinu dana pre Muslimansko-Hrvatske ofanzive u zapadnom delu Bosne, na nasoj strani, Srpskoj strani, kruzile su mape I price kakav ce ishod da bude na kraju. Sve se znalo, I ko s kim pregovara I ko kome oruzije prodaje.. Sve se znalo al se opet ratovalo I verovalo, ginulo da bi mnostvo toga u zaborav palo. Danas, ratni profiteri obukli ministarska odela, huskaci postali borci za ljudska prava a sirotinja ostade sirotinja.. I potrebna nam jedna CIA da ukaze na sopstvene mane..

  • Stevo Kurton

    5. oktobar 2013 | 14:25

    1. Srpska vojska je onda bila jedinstvena , svi su srpski oficiri u BiH bili pod kontrolom Srbije i Miloševića , bez logističke pomoći iz Srbije Vojska Srba u BiH raspala bi se za mjesec dana , prema tome ne lažite da se nije mješao Sloba u BiH ! ...2.Sraokrajnu niste mogli zadržat pa makar vam došla cijela Srpska Vojska , jedino smo mogli dobroi zagnojit Slavoniju srpskim ggovnom.. !3. U akciji Oluja a ni u akcijama poslije u BiH NIJE SUDJELOVAO NITI JEDAN JEDINI VOJNIK NATOa ili USA , ovo što se Srbi sada vade i lažu da su to odradili kao fol Amerikanci , je samo lažna isprika gubitnika i kukavica ! A da smo se naoružali , jesmo i to dobro . Pa šta je trebalo da bude ko 1991 kad su Srbi pokrali svo naoružanje JNA a nama uveli embargo , to nije mogla biti podnožljiva situacija ! ....3 . Srbska Vojska , tu mislim uvijek da sve Srbe zajedno , jer su oni i u prošlim ratovima bili jedna vojska , NIJE NAS HRVATE MOGLA ONDA POBJEDIT A KAMOLI TO MOŽE DANAS ! Mi danas raspolažemo , u slušaju agresije na Lijepu našu , sa SVIM NATO RESURSIMA !... na znanje i ravnanje !

  • Stevo Kurton

    5. oktobar 2013 | 14:59

    Srbija ima samo da čuti i ne talasa , jer ako ćemo se ćerat , kad napadne opet 1000 NATO aviona nema Beograda za 3 [slovima tri ] dana , ko 1914 i 1941 , a Srbi opet bežanija , ovaj puta nećete stići do Krfa ! Zato Srbadijo ne talasaj , lepo ispunjavaj naše uvjete za prijem u EU i bavi se time kako češ nas činit sretnim i zadovoljnim slijedečih 15 godina pregovora ! JER ZAPAMTI SRBIJO , BEZ ČLANSTVA U EU SI PROPALA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA