Komemoracija žrtvama u Jajincima (FOTO)

Komemorativna svečanost održana je uz najviše vojne i državne počasti, a na početku je intonirana himna "Bože pravde". Svečanosti prisustvovali predsednik Srbije, prvi čovek Skupštine, načelnik Generalštaba, ministar vojni...

  • 1

Na strelištu u Jajincima danas je održana državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, sa koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da moramo oprostiti da bismo išli dalje, ali da nikada ne smemo da zaboravimo.

Nikolić je rekao da je najveće stratište na Balkanu posle Jasenovca pravo mesto da se postavi pitanje kako je, i to samo pre nekoliko decenija, bilo ko mogao da pomisli da će postići plemenit cilj ili ostvariti ličnu sreću na zločinu bilo koje vrste.

Predsednik Srbije je dodao da su Srbi sistematski uništavani tokom dva svetska rata, stradali u balkanskim ratovima, ubijani, i proterivani sa prostora bivše SFRJ, ali da sada polako na površinu isplivava prava istina o ulozi Srbije i u tim događajima.

- Mi smo obavezni prema svojim i prema drugim žrtvama Srbima, Jevrejima, Romima i svima ostalima da uspomenu na njihova stradanja čuvamo kao večni plamen, koji će istim žarom da plamti u našim srcima - poručio je Nikolić.

Srpska istorija je, kako je zaključio, satkana od tuge, bola i retkih radosti, i teško je oprostiti i ići u budućnost sa tolikim bremenom prošlosti.

"Ali oprostiti moramo da bismo išli dalje. Samo što nikada ne smemo da zaboravimo. Ne smemo zaboraviti, kako bi žrtve imale spokoj i da se strahote više nikada ne bi ponovile", rekao je Nikolić.

Bivši zatočenik banjičkog logora Ljubomir Zečević rekao je, obraćajući se skupu, da su Jajinci bili i da će biti nezamenljiva učionica istorije u kojoj će se saznavati istina o zločinima okupatora u Srbiji kao i o svim zločinima u prethodnim ratovima.

- Recidivi nacifašističke ideologije zapljuskuju političke pozornice mnogih zemalja u Evropi, a ni naša zemlja nije pošteđena. Ekstremisti nastoje da rehabilituju carstvo nacizma u kojem je vladalo slepilo mržnje, antisemitizam, ksenofobija i brutalna represija prema političkim oponentima svih boja - rekao je Zečević i istakao da samo udruženi antifašisti i demokratska javnost čitavog sveta mogu da budu brana ostrašćenim desničarima i revanšistima.

- Fašizam nikad više - rekao je Zečević na nekoliko jezika.

Komemorativna svečanost održana je uz najviše vojne i državne počasti, a na početku je intonirana himna "Bože pravde", nakon čega su predsednik Srbije, predsednik parlamenta, ministar odbrane, drugi zvaničnici i ratni veterani položili vence i minutom ćutanja odata je počast žrtvama. Izveden je i umetnički program pod nazivom "Besede o životu i smrti".

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upisao se u knjigu "Spomen park Jajinci": "Sve dok srpski narod bude birao svog predstavnika, on će se upisivati u ovu knjigu. Da bi živela, Srbija mora večito da pamti i da osuđuje smrt i da slavi život u slobodi".

Svečanosti su prisustvovati predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, ministar odbrane Nebojša Rodić, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od četrdeset država, kao i zvaničnici grada Beograda i opštine Voždovac.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. oktobar 2013 | 16:24

    Хајд чик то кажите фирерки Меркел!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA